Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bigos na meksykańską nutę"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 745
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 745
Składniki
Kiełbasę (najlepiej dobrej jakości i cienką) pokrój w plastry, a umytą pierś kurczaka w kostkę.
Paprykę umyj, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Obraną z łupin cebulę i wyszorowane pieczarki posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i najpierw zeszklij cebulę. Przełóż ją do dużego garnka. Następnie podsmaż kiełbasę i kawałki piersi kurczaka. Dodaj do cebulki. Podobnie postępuj z pozostałymi składnikami. Duś całość około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie dodaj fasolę czerwoną z puszki razem z zalewą i duś potrawę kolejne 10 minut. Na koniec dołóż koncentrat pomidorowy (lub przecier) i przyprawę do dań meksykańskich. Duś jeszcze 5 minut, po czym wymieszaj z przyprawami.
Gotowy bigos podawaj najlepiej następnego dnia, kiedy się przegryzie. Udekoruj go posiekanym szczypiorem.
60 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 350
<strong>Katarzyna Cukier z Drzewicy</strong>Źródło: Super TV