Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos, po prostu !

Bigos, po prostu !

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2750

Dodano:

Odsłon: 2859

Ta potrawa doczekała się swojego święta; 20 stycznia przypada Światowy Dzień Bigosu i na pewno nie ma domu, w którym się go nie serwuje. Każdy ma swój ulubiony przepis i sekretne składniki. Moja wersja łączy w sobie zarówno kiszoną, jak i słodką kapustę, mnóstwo w niej leśnych grzybów zebranych jesienią i ususzonych w ostatnich promieniach słońca. Zapraszam, może i Wam przypadnie do smaku.

Składniki

  • 700 - 900 g kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty, najlepiej własnej roboty
  • 1 mała główka słodkiej kapusty
  • 900 - 1000 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 5 - 6 kiełbasek śląskich (lub 2 laski podwawelskiej)
  • 2 cebule
  • 3 garści suszonych mieszanych grzybów
  • 100 g śliwek suszonych bez pestek
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 kostki margaryny mlecznej lub zwykłej
  • woda
  • czerwone wytrawne wino - alternatywnie
  • 5 - 6 listków laurowych, 7 - 9 ziaren ziela angielskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka wędzona papryka, przyprawa do mięsa (np. harrisa)
  • 4 ząbki czosnku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bigos, po prostu !

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną najlepiej przepłukać, nawet jeśli nie jest bardzo kwaśna, by uniknąć sytuacji, że trzeba będzie bigos osładzać. Pokroić na desce, wrzucić do dużego garnka (minimum siedem litrów), zalać wodą, posolić, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, ugotować do miękkości, odcedzić.

    W tym samym czasie poszatkować kapustę słodką i także ugotować w osolonej wodzie uważając,
    by jej nie rozgotować, odcedzić.
    Grzyby zalać wodą, osolić i także ugotować. Jeśli są za duże, można je wcześniej połamać na mniejsze części lub pokroić po odcedzeniu.

  2. Łopatkę umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę, w rondlu roztopić 3 plasterki margaryny, wrzucić mięso, obsmażyć.

  3. Kiedy będzie złotawe, podlać wodą w takiej ilości, by je ledwo zakrywało, doprawić mocno do smaku i dusić. Od czasu do czasu mieszać, bo woda będzie wyparowywać i trzeba ją uzupełniać. Zdjąć z ognia.
    Kiełbasę pokroić w ćwierć talarki, wrzucić na suchą teflonową patelnię. W czasie, gdy będzie się podsmażać, pokroić obrane cebule w kostkę, dorzucić do kiełbasy, dodać kawałek margaryny i przesmażyć razem chwilę, aż cebula zrobi się szklista.
    Do największego garnka, w którym gotowała się kiszona kapusta, wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy kawałki margaryny, przecier pomidorowy, wciskamy lub siekamy czosnek. Doprawiamy mocno do smaku i na niewielkim ogniu całość dusimy około czterdziestu minut - do godziny (mięso musi dojść, jeśli wcześniej za krótko je dusiliście), by składniki się połączyły. Trzeba mieszać całość od spodu garnka, inaczej będziemy mieć warstwy, od czasu do czasu podlejcie małą ilością wody, by kapusta się nie przypalała.

  4. Jeżeli wolicie bardziej treściwy, dodajcie kolejne kawałki margaryny. Na kwadrans przed końcem gotowania wrzućcie śliwki.
    Jeśli chcecie, by Wasz bigos był bardziej wytrawny, podlejcie go odrobiną czerwonego wytrawnego wina.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń