Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny bigos staropolski ugotowany z kapusty kiszonej, domowego kiszenia oraz białej, świeżej kapusty z dodatkiem mięs, kiełbasy, wina, przypraw, prawdziwków, lub pieczarek jeżeli nie mamy grzybów leśnych. Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od ugotowania.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 312
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 312
Składniki
Prawdziwki moczymy, wymoczone gotujemy w litrze wody. Ugotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. W wodzie po gotowaniu grzybów gotujemy poszatkowaną białą kapustę. Do gotującej się kapusty dodajemy pokrojone grzyby, pastę rosołową i solimy do smaku, gotujemy 30 minut. W między czasie smażymy na smalcu pokrojone w kostkę mięsa i kiełbasę. Kiełbasę smażymy oddzielnie. Usmażone mięsa i kiełbasę dodajemy do gara z gotującą kapustą, dodajemy również lekko odciśniętą kiszoną kapustę. Kapusta ukiszona była z marchwią i kminkiem więc kminku i marchwi nie dodawano do bigosu. Dodajemy również wino, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę śliwki, gotujemy 60 minut. Podczas gotowania musimy bigos często mieszać. Podczas gotowania dodajemy pieprz do smaku, majeranek i mieloną paprykę. Bigos gotujemy jeszcze w następnym dniu 60 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeżeli smak bigosu będzie nam odpowiadać kończymy gotowanie. Bigos można zamrozić, zawekować lub też zajadać na gorąco z domowego wypieku pieczywem. Smacznego !!!