Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny bigos staropolski ugotowany z kapusty kiszonej, domowego kiszenia oraz białej, świeżej kapusty z dodatkiem mięs, kiełbasy, wina, przypraw, prawdziwków, lub pieczarek jeżeli nie mamy grzybów leśnych. Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od ugotowania.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5837
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 400
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5837
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 400
Składniki
Prawdziwki moczymy, wymoczone gotujemy w litrze wody. Ugotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. W wodzie po gotowaniu grzybów gotujemy poszatkowaną białą kapustę. Do gotującej się kapusty dodajemy pokrojone grzyby, pastę rosołową i solimy do smaku, gotujemy 30 minut. W między czasie smażymy na smalcu pokrojone w kostkę mięsa i kiełbasę. Kiełbasę smażymy oddzielnie. Usmażone mięsa i kiełbasę dodajemy do gara z gotującą kapustą, dodajemy również lekko odciśniętą kiszoną kapustę. Kapusta ukiszona była z marchwią i kminkiem więc kminku i marchwi nie dodawano do bigosu. Dodajemy również wino, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę śliwki, gotujemy 60 minut. Podczas gotowania musimy bigos często mieszać. Podczas gotowania dodajemy pieprz do smaku, majeranek i mieloną paprykę. Bigos gotujemy jeszcze w następnym dniu 60 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeżeli smak bigosu będzie nam odpowiadać kończymy gotowanie. Bigos można zamrozić, zawekować lub też zajadać na gorąco z domowego wypieku pieczywem. Smacznego !!!