Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaki jest przepis na bigos z Pana Tadeusza? Dość prosty: „(…) siekana, kwaszona kapusta, (…) zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa; I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie Soki żywne (…) I powietrze dokoła zionie aromatem.” Ale spróbujmy zmienić ten przepis w nieco bardziej współczesną wersję.
Skoro jest Risotto to może też być kaszotto ;p - pyszne, zdrowe i sycące :)
Odsłon: 5461
Szybkie, niskokaloryczne, pomaga "posprzątać" lodówkę. ;P
Odsłon: 8500
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1015
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 16
Pyszne pierogi z nadzieniem z białego sera i bananów, polane masełkiem i bułk...
Odsłon: 673
Moje ulubione. Lubię pierogi, z każdym farszem, ale ten jest dla mnie najleps...
Odsłon: 3082
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1015
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 16
Pyszne pierogi z nadzieniem z białego sera i bananów, polane masełkiem i bułk...
Odsłon: 673
Moje ulubione. Lubię pierogi, z każdym farszem, ale ten jest dla mnie najleps...
Odsłon: 3082
Składniki
Dzień przed przygotowaniem bigosu zalej suszone grzyby wodą i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek także pokrój w drobną kostkę. W bardzo dużym garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmaż ją do zeszklenia. Posyp ją zmiażdżonymi owocami jałowca i kminkiem. Następnie przełóż do garnka boczek i posyp go cukrem. Zwiększ ogień i smaż całość przez kilka minut.
Kiszoną kapustę odsącz. Surową kapustę bardzo drobno poszatkuj. Przełóż je do garnka razem z pomidorami. Zalej wszystko bulionem. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
W między czasie pozostałe mięso pokrój w średniej wielkości kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj je do kapusty. Pamiętaj, im więcej rodzajów mięs dobrej jakości, tym aromatyczniejszy będzie bigos.
Do garnka dołóż pozostałe składniki: grzyby, tarte jabłko i resztę przypraw. Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj całość przez godzinę.
Wyłącz ogień i przestudź bigos przez ok. 3 godziny. Potem ponownie go gotuj przez ok. 2-3 godziny i znowu wyłącz. Powtarzaj cały proces tak długo, jak jest to możliwe. Mówi się, że najlepszy bigos jest dopiero po 3 dniach takiego ciągłego podgrzewania i studzenia. Tuż przed podaniem bigos z Pana Tadeusza mocno podgrzej i podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schab w sosie paprykowym
Dania główne
Tosty francuskie - słodkie i wytrawne
Dania główne
Mehari zushi - mniej znane japońskie sushi
Dania główne
Hamburger wołowy domowy
Schab w sosie paprykowym
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 16
Tosty francuskie - słodkie i wytrawne
Tosty francuskie są znane na całym świecie. To niezwykle smaczne danie nadaje...
Odsłon: 45