Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W szlacheckich dworach nie posiadano szybkowaru, dlatego przyrządzanie bigosu zajmowało wiele godzin. Postaw na nowoczesność i przygotuj bigos błyskawicznie szybko. Przepis pozostaje tradycyjny, ponieważ to on jest strażnikiem wspaniałego smaku.
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 1382
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 1382
Składniki
Namocz grzyby w zimnej wodzie i zostaw na kilka godzin. Następnie wyjmij i potnij w paseczki, a wodę po grzybach zostaw. Wyciśnij kapustę z nadmiaru soku. Nie musisz jej płukać, żeby nie wypłukiwać składników odżywczych. Pokrój kapustę na mniejsze fragmenty.
Umyj i osusz mięso i pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć obraną i posiekaną w kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Przesmażaj chwilę, aż całość zacznie pachnieć. Następnie dodaj pokrojone mięso i krótko podsmaż.
Przełóż zawartość patelni do szybkowaru, następnie dodaj pokrojoną kapustę oraz kiełbasę, posiekane grzyby oraz wodę po ich moczeniu, a także wino, koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij szybkowar i gotuj bigos ok. 60 minut na małym ogniu, licząc od momentu wzrostu ciśnienia w garze. Po tym czasie wyłącz szybkowar i pozwól, aby ostygł, a zawór sam się otworzył. W razie potrzeby dodatkowo dopraw bigos i od razu podawaj na stół.