Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania kuchni polskiej z szybkowaru mają wiele zalet. Skracają znacznie czas przygotowania, a jednocześnie są w stanie wydobyć z nich głęboki smak. Bigos z szybkowaru to jeden z tych przepisów, który wcale nie musi oznaczać długiego przygotowywania i pilnowania składników w garnku, aby się nie przypaliły. To wersja dla zapracowanych i lubiących proste przepisy na dania główne!
Prezentowany przez nas przepis na bigos z szybkowaru to coś dla tych, którzy kochają tradycyjne smaki, ale nie mają czasu na całodniowe duszenie potrawy. W klasycznej wersji kapusta z dodatkami dojrzewa godzinami, a czasem nawet przez kilka dni. Tymczasem szybkowar pozwoli ci uzyskać zbliżony efekt w zaledwie godzinę. Aromaty grzybów, mięsa, kapusty i przypraw, zamknięte pod ciśnieniem, łączą się szybciej. Nie tracą tym samym swojej intensywności.
Ten przepis to świetna opcja zarówno na codzienny obiad, jak i niespodziewaną wizytę gości. Nie wymaga wielu składników ani skomplikowanych technik. Możesz wykorzystać go również jako przepis na Boże Narodzenie albo Wielkanoc. To czas, w którym często przygotowuje się w domach znacznie więcej potraw niż na co dzień. Dzięki temu bigos z szybkowaru pozwoli ci zaoszczędzić czas i skupić się na pozostałych pozycjach ze świątecznego menu.
W tym przepisie na bigos z szybkowaru proponujemy użycie wyłącznie kapusty kiszonej. Pierwszym krokiem jej przygotowania jest oczywiście odciśnięcie z nadmiaru soku. Spróbuj też jej smaku. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją opłukać pod bieżącą wodą i dobrze odcisnąć. Zrób to jednak z wyczuciem. Kiszonki zawierają mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych, które warto zachować. Płyn zachowaj na później. Kiedy okaże się, że bigos jest zbyt delikatny i słodki, dodasz odciśnięty płyn.
Następnie kapustę należy pokroić na mniejsze kawałki. Zbyt długie pasma mogą się plątać i nieprzyjemnie ciągnąć w gotowym bigosie. Pokrojenie kapusty na krótsze, równomierne fragmenty pozwala jej lepiej połączyć się z mięsem i dodatkami oraz ułatwia mieszanie w szybkowarze.
Jeśli chcesz, możesz dodać do kiszonej również odrobinę świeżej, białej kapusty. Ostatecznie zadbaj o to, aby łącznie było jej 2 kilogramy.
Przepis na bigos z szybkowaru wymaga precyzyjnie dobranych przypraw. Składniki gotują się pod ciśnieniem i szybko się łączą, więc bardzo istotne są również proporcje. Podstawą do tego dania są liść laurowy oraz ziele angielskie. Doskonale komponują się z kiszoną kapustą i mięsem, dodając tradycyjnego lekko korzennego smaku. Kminek to kolejna przyprawa obowiązkowa – nie tylko podkreśla smak kapusty, ale też wspomaga trawienie. W bigosie z szybkowaru nie może zabraknąć także majeranku, bo dodaje potrawie lekko ziołowej i delikatnej nuty.
W tej wersji proponujemy użyć wina i koncentratu pomidorowego dla balansu smaków między kwaśnym a słodkim. Dobrym pomysłem jest też wzbogacenie przepisu o pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.
Najlepiej sprawdzają się mięsa z lekkim przerostem tłuszczu, które nie wysuszą się podczas gotowania pod ciśnieniem. Doskonałym wyborem będzie łopatka wieprzowa i karkówka. Świetnie się duszą i dodatkowo wnoszą intensywny aromat. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą wersję bigosu, możesz dodać chudszy kawałek schabu. Warto go wtedy połączyć z bardziej soczystym mięsem, aby całość nie wyszła zbyt sucha. Bardzo ważne jest to, aby wybraną wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć. Powinna się wyraźnie zarumienić z zewnątrz, co doda specyficznego aromatu i zapachu do bigosu.
Oprócz wieprzowiny, warto dodać także kiełbasę. To ona wnosi do bigosu z szybkowaru lekko wędzony, wyrazisty smak. Pokrój ją w grubsze plasterki, aby nie rozpadła się całkowicie w trakcie gotowania. Nie trzeba jej wcześniej podsmażać, ale możesz to zrobić np. z papryką słodką mieloną.
Chcesz urozmaicić przepis? Możesz sięgnąć po kiełbasę jałowcową albo kawałek wędzonego boczku. Zobacz też przepis na bigos szlachecki, w którym znajdziesz bogactwo smaków i może zainspirujesz się do wprowadzenia urozmaiceń.
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6112
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 154
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6112
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 154
Składniki
Namocz grzyby w zimnej wodzie i zostaw na kilka godzin. Następnie wyjmij i potnij w paseczki, a wodę po grzybach zostaw. Wyciśnij kapustę z nadmiaru soku. Nie musisz jej płukać, żeby nie wypłukiwać składników odżywczych. Pokrój kapustę na mniejsze fragmenty.
Umyj i osusz mięso i pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć obraną i posiekaną w kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Przesmażaj chwilę, aż całość zacznie pachnieć. Następnie dodaj pokrojone mięso i krótko podsmaż.
Przełóż zawartość patelni do szybkowaru, następnie dodaj pokrojoną kapustę oraz kiełbasę, posiekane grzyby oraz wodę po ich moczeniu, a także wino, koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij szybkowar i gotuj bigos ok. 60 minut na małym ogniu, licząc od momentu wzrostu ciśnienia w garze. Po tym czasie wyłącz szybkowar i pozwól, aby ostygł, a zawór sam się otworzył. W razie potrzeby dodatkowo dopraw bigos i od razu podawaj na stół.