Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Bigos z szybkowaru
  • Dania główne
  • Przepis na

Bigos z szybkowaru

31.07.2025 Odsłon: 17305
5.0 (22 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Dania kuchni polskiej z szybkowaru mają wiele zalet. Skracają znacznie czas przygotowania, a jednocześnie są w stanie wydobyć z nich głęboki smak. Bigos z szybkowaru to jeden z tych przepisów, który wcale nie musi oznaczać długiego przygotowywania i pilnowania składników w garnku, aby się nie przypaliły. To wersja dla zapracowanych i lubiących proste przepisy na dania główne! 

Przepis na bigos z szybkowaru 

Prezentowany przez nas przepis na bigos z szybkowaru to coś dla tych, którzy kochają tradycyjne smaki, ale nie mają czasu na całodniowe duszenie potrawy. W klasycznej wersji kapusta z dodatkami dojrzewa godzinami, a czasem nawet przez kilka dni. Tymczasem szybkowar pozwoli ci uzyskać zbliżony efekt w zaledwie godzinę. Aromaty grzybów, mięsa, kapusty i przypraw, zamknięte pod ciśnieniem, łączą się szybciej. Nie tracą tym samym swojej intensywności. 

Ten przepis to świetna opcja zarówno na codzienny obiad, jak i niespodziewaną wizytę gości. Nie wymaga wielu składników ani skomplikowanych technik. Możesz wykorzystać go również jako przepis na Boże Narodzenie albo Wielkanoc. To czas, w którym często przygotowuje się w domach znacznie więcej potraw niż na co dzień. Dzięki temu bigos z szybkowaru pozwoli ci zaoszczędzić czas i skupić się na pozostałych pozycjach ze świątecznego menu. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować kapustę do bigosu z szybkowaru? 

W tym przepisie na bigos z szybkowaru proponujemy użycie wyłącznie kapusty kiszonej. Pierwszym krokiem jej przygotowania jest oczywiście odciśnięcie z nadmiaru soku. Spróbuj też jej smaku. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją opłukać pod bieżącą wodą i dobrze odcisnąć. Zrób to jednak z wyczuciem. Kiszonki zawierają mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych, które warto zachować. Płyn zachowaj na później. Kiedy okaże się, że bigos jest zbyt delikatny i słodki, dodasz odciśnięty płyn.  

Następnie kapustę należy pokroić na mniejsze kawałki. Zbyt długie pasma mogą się plątać i nieprzyjemnie ciągnąć w gotowym bigosie. Pokrojenie kapusty na krótsze, równomierne fragmenty pozwala jej lepiej połączyć się z mięsem i dodatkami oraz ułatwia mieszanie w szybkowarze. 

Jeśli chcesz, możesz dodać do kiszonej również odrobinę świeżej, białej kapusty. Ostatecznie zadbaj o to, aby łącznie było jej 2 kilogramy. 

Jakie przyprawy wybrać do bigosu z szybkowaru? 

Przepis na bigos z szybkowaru wymaga precyzyjnie dobranych przypraw. Składniki gotują się pod ciśnieniem i szybko się łączą, więc bardzo istotne są również proporcje. Podstawą do tego dania są liść laurowy oraz ziele angielskie. Doskonale komponują się z kiszoną kapustą i mięsem, dodając tradycyjnego lekko korzennego smaku. Kminek to kolejna przyprawa obowiązkowa – nie tylko podkreśla smak kapusty, ale też wspomaga trawienie. W bigosie z szybkowaru nie może zabraknąć także majeranku, bo dodaje potrawie lekko ziołowej i delikatnej nuty.  

W tej wersji proponujemy użyć wina i koncentratu pomidorowego dla balansu smaków między kwaśnym a słodkim. Dobrym pomysłem jest też wzbogacenie przepisu o pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.  

Jakie mięso wybrać do bigosu z szybkowaru? 

Najlepiej sprawdzają się mięsa z lekkim przerostem tłuszczu, które nie wysuszą się podczas gotowania pod ciśnieniem. Doskonałym wyborem będzie łopatka wieprzowa i karkówka. Świetnie się duszą i dodatkowo wnoszą intensywny aromat. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą wersję bigosu, możesz dodać chudszy kawałek schabu. Warto go wtedy połączyć z bardziej soczystym mięsem, aby całość nie wyszła zbyt sucha. Bardzo ważne jest to, aby wybraną wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć. Powinna się wyraźnie zarumienić z zewnątrz, co doda specyficznego aromatu i zapachu do bigosu.  

Oprócz wieprzowiny, warto dodać także kiełbasę. To ona wnosi do bigosu z szybkowaru lekko wędzony, wyrazisty smak. Pokrój ją w grubsze plasterki, aby nie rozpadła się całkowicie w trakcie gotowania. Nie trzeba jej wcześniej podsmażać, ale możesz to zrobić np. z papryką słodką mieloną.  

Chcesz urozmaicić przepis? Możesz sięgnąć po kiełbasę jałowcową albo kawałek wędzonego boczku. Zobacz też przepis na bigos szlachecki, w którym znajdziesz bogactwo smaków i może zainspirujesz się do wprowadzenia urozmaiceń.  

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6112

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 170

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 154

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 214

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15574

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 202

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6112

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 170

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 154

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 214

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15574

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 202

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Bigos z szybkowaru
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 600 g mieszanego mięsa bez kości np łopatki, karkówki, schabu
  • 1 laska kiełbasy śląskiej
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • suszony majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Namocz grzyby w zimnej wodzie i zostaw na kilka godzin. Następnie wyjmij i potnij w paseczki, a wodę po grzybach zostaw. Wyciśnij kapustę z nadmiaru soku. Nie musisz jej płukać, żeby nie wypłukiwać składników odżywczych. Pokrój kapustę na mniejsze fragmenty.

2

Umyj i osusz mięso i pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć obraną i posiekaną w kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Przesmażaj chwilę, aż całość zacznie pachnieć. Następnie dodaj pokrojone mięso i krótko podsmaż.

3

Przełóż zawartość patelni do szybkowaru, następnie dodaj pokrojoną kapustę oraz kiełbasę, posiekane grzyby oraz wodę po ich moczeniu, a także wino, koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij szybkowar i gotuj bigos ok. 60 minut na małym ogniu, licząc od momentu wzrostu ciśnienia w garze. Po tym czasie wyłącz szybkowar i pozwól, aby ostygł, a zawór sam się otworzył. W razie potrzeby dodatkowo dopraw bigos i od razu podawaj na stół.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki