Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Bigos z szybkowaru
  • Dania główne
  • Przepis na

Bigos z szybkowaru

31.07.2025 Odsłon: 17385
5.0 (22 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Dania kuchni polskiej z szybkowaru mają wiele zalet. Skracają znacznie czas przygotowania, a jednocześnie są w stanie wydobyć z nich głęboki smak. Bigos z szybkowaru to jeden z tych przepisów, który wcale nie musi oznaczać długiego przygotowywania i pilnowania składników w garnku, aby się nie przypaliły. To wersja dla zapracowanych i lubiących proste przepisy na dania główne! 

Przepis na bigos z szybkowaru 

Prezentowany przez nas przepis na bigos z szybkowaru to coś dla tych, którzy kochają tradycyjne smaki, ale nie mają czasu na całodniowe duszenie potrawy. W klasycznej wersji kapusta z dodatkami dojrzewa godzinami, a czasem nawet przez kilka dni. Tymczasem szybkowar pozwoli ci uzyskać zbliżony efekt w zaledwie godzinę. Aromaty grzybów, mięsa, kapusty i przypraw, zamknięte pod ciśnieniem, łączą się szybciej. Nie tracą tym samym swojej intensywności. 

Ten przepis to świetna opcja zarówno na codzienny obiad, jak i niespodziewaną wizytę gości. Nie wymaga wielu składników ani skomplikowanych technik. Możesz wykorzystać go również jako przepis na Boże Narodzenie albo Wielkanoc. To czas, w którym często przygotowuje się w domach znacznie więcej potraw niż na co dzień. Dzięki temu bigos z szybkowaru pozwoli ci zaoszczędzić czas i skupić się na pozostałych pozycjach ze świątecznego menu. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować kapustę do bigosu z szybkowaru? 

W tym przepisie na bigos z szybkowaru proponujemy użycie wyłącznie kapusty kiszonej. Pierwszym krokiem jej przygotowania jest oczywiście odciśnięcie z nadmiaru soku. Spróbuj też jej smaku. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją opłukać pod bieżącą wodą i dobrze odcisnąć. Zrób to jednak z wyczuciem. Kiszonki zawierają mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych, które warto zachować. Płyn zachowaj na później. Kiedy okaże się, że bigos jest zbyt delikatny i słodki, dodasz odciśnięty płyn.  

Następnie kapustę należy pokroić na mniejsze kawałki. Zbyt długie pasma mogą się plątać i nieprzyjemnie ciągnąć w gotowym bigosie. Pokrojenie kapusty na krótsze, równomierne fragmenty pozwala jej lepiej połączyć się z mięsem i dodatkami oraz ułatwia mieszanie w szybkowarze. 

Jeśli chcesz, możesz dodać do kiszonej również odrobinę świeżej, białej kapusty. Ostatecznie zadbaj o to, aby łącznie było jej 2 kilogramy. 

Jakie przyprawy wybrać do bigosu z szybkowaru? 

Przepis na bigos z szybkowaru wymaga precyzyjnie dobranych przypraw. Składniki gotują się pod ciśnieniem i szybko się łączą, więc bardzo istotne są również proporcje. Podstawą do tego dania są liść laurowy oraz ziele angielskie. Doskonale komponują się z kiszoną kapustą i mięsem, dodając tradycyjnego lekko korzennego smaku. Kminek to kolejna przyprawa obowiązkowa – nie tylko podkreśla smak kapusty, ale też wspomaga trawienie. W bigosie z szybkowaru nie może zabraknąć także majeranku, bo dodaje potrawie lekko ziołowej i delikatnej nuty.  

W tej wersji proponujemy użyć wina i koncentratu pomidorowego dla balansu smaków między kwaśnym a słodkim. Dobrym pomysłem jest też wzbogacenie przepisu o pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.  

Jakie mięso wybrać do bigosu z szybkowaru? 

Najlepiej sprawdzają się mięsa z lekkim przerostem tłuszczu, które nie wysuszą się podczas gotowania pod ciśnieniem. Doskonałym wyborem będzie łopatka wieprzowa i karkówka. Świetnie się duszą i dodatkowo wnoszą intensywny aromat. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą wersję bigosu, możesz dodać chudszy kawałek schabu. Warto go wtedy połączyć z bardziej soczystym mięsem, aby całość nie wyszła zbyt sucha. Bardzo ważne jest to, aby wybraną wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć. Powinna się wyraźnie zarumienić z zewnątrz, co doda specyficznego aromatu i zapachu do bigosu.  

Oprócz wieprzowiny, warto dodać także kiełbasę. To ona wnosi do bigosu z szybkowaru lekko wędzony, wyrazisty smak. Pokrój ją w grubsze plasterki, aby nie rozpadła się całkowicie w trakcie gotowania. Nie trzeba jej wcześniej podsmażać, ale możesz to zrobić np. z papryką słodką mieloną.  

Chcesz urozmaicić przepis? Możesz sięgnąć po kiełbasę jałowcową albo kawałek wędzonego boczku. Zobacz też przepis na bigos szlachecki, w którym znajdziesz bogactwo smaków i może zainspirujesz się do wprowadzenia urozmaiceń.  

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40426

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10155

do 30 min 30 min
13
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9213

> 60 min >60 min
14
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Lucynka

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28435

do 60 min 60 min
44
Anika1
Anika1
Ciasta

Muffinki ze śliwkami

Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 2740

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 6569

do 30 min 30 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40426

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10155

do 30 min 30 min
13
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9213

> 60 min >60 min
14
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Lucynka

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28435

do 60 min 60 min
44
Anika1
Anika1
Ciasta

Muffinki ze śliwkami

Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 2740

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 6569

do 30 min 30 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Bigos z szybkowaru
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 600 g mieszanego mięsa bez kości np łopatki, karkówki, schabu
  • 1 laska kiełbasy śląskiej
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • suszony majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Namocz grzyby w zimnej wodzie i zostaw na kilka godzin. Następnie wyjmij i potnij w paseczki, a wodę po grzybach zostaw. Wyciśnij kapustę z nadmiaru soku. Nie musisz jej płukać, żeby nie wypłukiwać składników odżywczych. Pokrój kapustę na mniejsze fragmenty.

2

Umyj i osusz mięso i pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć obraną i posiekaną w kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Przesmażaj chwilę, aż całość zacznie pachnieć. Następnie dodaj pokrojone mięso i krótko podsmaż.

3

Przełóż zawartość patelni do szybkowaru, następnie dodaj pokrojoną kapustę oraz kiełbasę, posiekane grzyby oraz wodę po ich moczeniu, a także wino, koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij szybkowar i gotuj bigos ok. 60 minut na małym ogniu, licząc od momentu wzrostu ciśnienia w garze. Po tym czasie wyłącz szybkowar i pozwól, aby ostygł, a zawór sam się otworzył. W razie potrzeby dodatkowo dopraw bigos i od razu podawaj na stół.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki