Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Bigos szlachecki
  • Dania główne
  • Przepis na

Bigos szlachecki

22.07.2025 Odsłon: 22663
5.0 (23 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Bigos szlachecki to najbogatsza i najbardziej wyrafinowana wersja tego dania. To danie inspirowane biesiadami, zimowymi ucztami oraz czasem polowań. Łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni staropolskiej: aromatyczne mięsa, dziczyznę, wędliny, grzyby, kapustę kiszoną i świeżą oraz intensywne przyprawy. Kto raz posmakuje bigosu szlacheckiego, z pewnością będzie wracać do tego dania. 

Przepis na bigos szlachecki z kuchni staropolskiej 

Bigos szlachecki wyróżnia się przede wszystkim bogactwem składników i długim, powolnym gotowaniem. To właśnie ten czas i cierpliwość sprawiają, że smaki przenikają się w nim w sposób niemal doskonały. Dodatek czerwonego wina, suszonych podgrzybków i wędzonych śliwek wnosi do całości nuty słodko-wytrawne. Świetnie współgrają z kwaśną kapustą i aromatem mięs. Jałowiec, majeranek, wędzona papryka i masło na zakończenie to z kolei detale, które nadają bigosowi wyjątkowy, niemal świąteczny wymiar. 

Danie kuchni polskiej to możesz przygotować na ważną uroczystość rodzinną. Nabiera głębi z każdym kolejnym podgrzaniem, więc z powodzeniem możesz go przygotować kilka dni przed podaniem. Bigos szlachecki jest sycący i rozgrzewający. Właśnie dlatego doskonale sprawdzi się jako przepis na Boże Narodzenie albo danie na ciepło podczas wielkanocnego śniadania. Choć przygotowanie go wymaga czasu i zaangażowania, zdecydowanie warto! 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować dobry bigos szlachecki? 

Przepis na bigos szlachecki składa się z kilku ważnych etapów. Pierwszy z nich to namoczenie suszonych podgrzybków. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed gotowaniem albo dzień przed. Użyj do tego filtrowanej wody, która wydobędzie z grzybów maksimum aromatu i pozwoli wykorzystać płyn do gotowania kapusty. Właśnie dlatego go nie wylewaj. Ostrym nożem pokrój namoczone grzyby na mniejsze części i tak samo zrób ze śliwkami wędzonymi. 

Sprawdź smak kapusty. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą. Co ważne, zachowaj sok z kapusty, który przyda ci się podczas gotowania. Kiedy bigos z dziczyzną będzie zbyt łagodny, zawsze możesz go naturalnie zakwasić. Kapusta nadal jest kwaśna? Zmień proporcje. Dodaj więcej kapusty świeżej, a mniej kiszonej. 

Następny etap to gotowanie kapusty wraz z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, jałowcem i kminkiem. To klasyczna baza, która nadaje charakterystycznego, korzennego aromatu. Nie pomijaj tu kminku pozwalającego na lepsze trawienie bigosu szlacheckiego podczas jedzenia. Pamiętaj, aby gotować na wolnym ogniu i regularnie mieszać – kapusta ma tendencję do przywierania do dna garnka. 

Obsmażenie mięsa i dodatków to kolejny bardzo ważny etap. Nie pomijaj go, bo właśnie zarumienienie tych składników wzbogaci smak bigosu. Boczek, kiełbasa i cebula powinny smażyć się na tej samej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz z boczku, dodaj też mięso pokrojone w kostkę. Powinno być wyraźnie podsmażone z zewnątrz i nie martw się, jeśli będzie wydawać się twarde. Zmięknie podczas gotowania z kapustą.  

Czerwone, wytrawne wino dodane pod koniec duszenia to esencja kuchni szlacheckiej. Wzmacnia smak mięsa i lekko podkreśla słodycz śliwek. Na koniec dodaj też przyprawy: majeranek i wędzoną paprykę, które wnoszą dodatkową ziołową nutę i odrobinę dymnego aromatu. 

Jak długo gotować bigos szlachecki? 

W pierwszym etapie, czyli po połączeniu kapusty z przyprawami i wodą po grzybach, bigos powinien gotować się około 60 minut. To czas, kiedy składniki muszą zmięknąć i powoli nabierać smaku. Mieszaj co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia.  

Drugi etap następuje po dodaniu obsmażonych mięs, kiełbasy, boczku, cebuli, grzybów i śliwek. Całość powinna dusić się pod przykryciem przez kolejną godzinę, nadal na małym ogniu. W tym czasie kapusta przejmuje smaki mięsa, a aromaty z grzybów i śliwek zaczynają przenikać cały garnek. Kiedy dodasz czerwone wino i przyprawy końcowe, gotuj bigos jeszcze przez przynajmniej 60 minut. 

Bigos szlachecki nabiera smaku dopiero po czasie, dlatego po pierwszym gotowaniu odstaw go w chłodne miejsce na minimum dobę. Po tym czasie ponownie go zagotuj. Dopiero wtedy możesz naprawdę ocenić jego smak i w razie potrzeby doprawić. Jeśli wydaje ci się zbyt łagodny, dodaj trochę odłożonego soku z kapusty. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40486

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10176

do 30 min 30 min
14
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9233

> 60 min >60 min
14
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Lucynka

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28482

do 60 min 60 min
44
Anika1
Anika1
Ciasta

Muffinki ze śliwkami

Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 2754

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 6588

do 30 min 30 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40486

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10176

do 30 min 30 min
14
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9233

> 60 min >60 min
14
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Lucynka

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28482

do 60 min 60 min
44
Anika1
Anika1
Ciasta

Muffinki ze śliwkami

Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 2754

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 6588

do 30 min 30 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Bigos szlachecki
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g białej kapusty (świeżej)
  • 1 kg różnego gatunku mięs (najlepiej dziczyzny, ale może być np łopatka wieprzowa)
  • 250 g kiełbasy jałowcowej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 10 wędzonych śliwek
  • 150 g suszonych podgrzybków
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki owoców jałowca
  • 1 łyżeczka kminku (mielonego)
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
1

Namocz grzyby w filtrowanej wodzie. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Odcedź (zachowaj wodę, w której moczyły się grzyby) i pokrój na mniejsze kawałki. Na podobnej wielkości cząstki pokrój wędzone śliwki.

2

Poszatkuj drobno świeżą kapustę. Odciśnij sok z kapusty kiszonej. Zachowaj go. Jeśli uznasz, że kapusta jest zbyt kwaśna, dodatkowo przepłucz ją pod bieżącą wodą i ponownie odciśnij. Włóż oba rodzaje kapusty do dużego garnka. Wlej wodę, w której moczyły się grzyby, a następnie dolej tyle wody, by kapusta była w całości zakryta. Dodaj odrobinę soli, kminek, owoce jałowca, listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, co pewien czas mieszając.

3

Posiekaj obrane cebule. Pokrój wszystkie gatunki mięs w kostkę. Boczek pokrój nieco drobniej, a kiełbasę – na plasterki. Podsmaż na patelni boczek i kiełbasę. Gdy wytopi się z nich tłuszcz, dodaj cebulę, a po kilku minutach smażenia dołóż na patelnię mięso. Smaż, aż mięso się zarumieni. Przełóż zawartość patelni do garnka z kapustą. Dodaj także grzyby i śliwki. Dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez kolejną godzinę, co pewien czas mieszając

4

Do garnka z bigosem wlej wino, dodaj majeranek i wędzoną paprykę. Wymieszaj. Gotuj przez kolejną godzinę. Pod koniec dodaj do bigosu masło.

5

Odstaw bigos w chłodne miejsce. Po dobie zagotuj ponownie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli bigos wyda ci się za mało kwaśny, dodaj też nieco soku z kapusty.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki