Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Bigos szlachecki
  • Dania główne
  • Przepis na

Bigos szlachecki

22.07.2025 Odsłon: 22616
5.0 (23 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Bigos szlachecki to najbogatsza i najbardziej wyrafinowana wersja tego dania. To danie inspirowane biesiadami, zimowymi ucztami oraz czasem polowań. Łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni staropolskiej: aromatyczne mięsa, dziczyznę, wędliny, grzyby, kapustę kiszoną i świeżą oraz intensywne przyprawy. Kto raz posmakuje bigosu szlacheckiego, z pewnością będzie wracać do tego dania. 

Przepis na bigos szlachecki z kuchni staropolskiej 

Bigos szlachecki wyróżnia się przede wszystkim bogactwem składników i długim, powolnym gotowaniem. To właśnie ten czas i cierpliwość sprawiają, że smaki przenikają się w nim w sposób niemal doskonały. Dodatek czerwonego wina, suszonych podgrzybków i wędzonych śliwek wnosi do całości nuty słodko-wytrawne. Świetnie współgrają z kwaśną kapustą i aromatem mięs. Jałowiec, majeranek, wędzona papryka i masło na zakończenie to z kolei detale, które nadają bigosowi wyjątkowy, niemal świąteczny wymiar. 

Danie kuchni polskiej to możesz przygotować na ważną uroczystość rodzinną. Nabiera głębi z każdym kolejnym podgrzaniem, więc z powodzeniem możesz go przygotować kilka dni przed podaniem. Bigos szlachecki jest sycący i rozgrzewający. Właśnie dlatego doskonale sprawdzi się jako przepis na Boże Narodzenie albo danie na ciepło podczas wielkanocnego śniadania. Choć przygotowanie go wymaga czasu i zaangażowania, zdecydowanie warto! 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować dobry bigos szlachecki? 

Przepis na bigos szlachecki składa się z kilku ważnych etapów. Pierwszy z nich to namoczenie suszonych podgrzybków. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed gotowaniem albo dzień przed. Użyj do tego filtrowanej wody, która wydobędzie z grzybów maksimum aromatu i pozwoli wykorzystać płyn do gotowania kapusty. Właśnie dlatego go nie wylewaj. Ostrym nożem pokrój namoczone grzyby na mniejsze części i tak samo zrób ze śliwkami wędzonymi. 

Sprawdź smak kapusty. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą. Co ważne, zachowaj sok z kapusty, który przyda ci się podczas gotowania. Kiedy bigos z dziczyzną będzie zbyt łagodny, zawsze możesz go naturalnie zakwasić. Kapusta nadal jest kwaśna? Zmień proporcje. Dodaj więcej kapusty świeżej, a mniej kiszonej. 

Następny etap to gotowanie kapusty wraz z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, jałowcem i kminkiem. To klasyczna baza, która nadaje charakterystycznego, korzennego aromatu. Nie pomijaj tu kminku pozwalającego na lepsze trawienie bigosu szlacheckiego podczas jedzenia. Pamiętaj, aby gotować na wolnym ogniu i regularnie mieszać – kapusta ma tendencję do przywierania do dna garnka. 

Obsmażenie mięsa i dodatków to kolejny bardzo ważny etap. Nie pomijaj go, bo właśnie zarumienienie tych składników wzbogaci smak bigosu. Boczek, kiełbasa i cebula powinny smażyć się na tej samej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz z boczku, dodaj też mięso pokrojone w kostkę. Powinno być wyraźnie podsmażone z zewnątrz i nie martw się, jeśli będzie wydawać się twarde. Zmięknie podczas gotowania z kapustą.  

Czerwone, wytrawne wino dodane pod koniec duszenia to esencja kuchni szlacheckiej. Wzmacnia smak mięsa i lekko podkreśla słodycz śliwek. Na koniec dodaj też przyprawy: majeranek i wędzoną paprykę, które wnoszą dodatkową ziołową nutę i odrobinę dymnego aromatu. 

Jak długo gotować bigos szlachecki? 

W pierwszym etapie, czyli po połączeniu kapusty z przyprawami i wodą po grzybach, bigos powinien gotować się około 60 minut. To czas, kiedy składniki muszą zmięknąć i powoli nabierać smaku. Mieszaj co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia.  

Drugi etap następuje po dodaniu obsmażonych mięs, kiełbasy, boczku, cebuli, grzybów i śliwek. Całość powinna dusić się pod przykryciem przez kolejną godzinę, nadal na małym ogniu. W tym czasie kapusta przejmuje smaki mięsa, a aromaty z grzybów i śliwek zaczynają przenikać cały garnek. Kiedy dodasz czerwone wino i przyprawy końcowe, gotuj bigos jeszcze przez przynajmniej 60 minut. 

Bigos szlachecki nabiera smaku dopiero po czasie, dlatego po pierwszym gotowaniu odstaw go w chłodne miejsce na minimum dobę. Po tym czasie ponownie go zagotuj. Dopiero wtedy możesz naprawdę ocenić jego smak i w razie potrzeby doprawić. Jeśli wydaje ci się zbyt łagodny, dodaj trochę odłożonego soku z kapusty. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6133

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 414

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 157

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 250

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15642

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 257

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6133

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 414

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 157

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 250

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15642

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 257

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Bigos szlachecki
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g białej kapusty (świeżej)
  • 1 kg różnego gatunku mięs (najlepiej dziczyzny, ale może być np łopatka wieprzowa)
  • 250 g kiełbasy jałowcowej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 10 wędzonych śliwek
  • 150 g suszonych podgrzybków
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki owoców jałowca
  • 1 łyżeczka kminku (mielonego)
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
1

Namocz grzyby w filtrowanej wodzie. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Odcedź (zachowaj wodę, w której moczyły się grzyby) i pokrój na mniejsze kawałki. Na podobnej wielkości cząstki pokrój wędzone śliwki.

2

Poszatkuj drobno świeżą kapustę. Odciśnij sok z kapusty kiszonej. Zachowaj go. Jeśli uznasz, że kapusta jest zbyt kwaśna, dodatkowo przepłucz ją pod bieżącą wodą i ponownie odciśnij. Włóż oba rodzaje kapusty do dużego garnka. Wlej wodę, w której moczyły się grzyby, a następnie dolej tyle wody, by kapusta była w całości zakryta. Dodaj odrobinę soli, kminek, owoce jałowca, listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, co pewien czas mieszając.

3

Posiekaj obrane cebule. Pokrój wszystkie gatunki mięs w kostkę. Boczek pokrój nieco drobniej, a kiełbasę – na plasterki. Podsmaż na patelni boczek i kiełbasę. Gdy wytopi się z nich tłuszcz, dodaj cebulę, a po kilku minutach smażenia dołóż na patelnię mięso. Smaż, aż mięso się zarumieni. Przełóż zawartość patelni do garnka z kapustą. Dodaj także grzyby i śliwki. Dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez kolejną godzinę, co pewien czas mieszając

4

Do garnka z bigosem wlej wino, dodaj majeranek i wędzoną paprykę. Wymieszaj. Gotuj przez kolejną godzinę. Pod koniec dodaj do bigosu masło.

5

Odstaw bigos w chłodne miejsce. Po dobie zagotuj ponownie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli bigos wyda ci się za mało kwaśny, dodaj też nieco soku z kapusty.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki