Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos szlachecki to tradycyjne danie polskiej kuchni w wersji „na bogato”. Doskonale sprawdzi się zarówno jako ciepłe danie na imprezy, jak i przekąska na świąteczny stół.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6959
Polecam.
Odsłon: 110
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5260
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2378
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6959
Polecam.
Odsłon: 110
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5260
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2378
Składniki
Namocz grzyby w filtrowanej wodzie. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Odcedź (zachowaj wodę, w której moczyły się grzyby) i pokrój na mniejsze kawałki. Na podobnej wielkości cząstki pokrój wędzone śliwki.
Poszatkuj drobno świeżą kapustę. Odciśnij sok z kapusty kiszonej. Zachowaj go. Jeśli uznasz, że kapusta jest zbyt kwaśna, dodatkowo przepłucz ją pod bieżącą wodą i ponownie odciśnij. Włóż oba rodzaje kapusty do dużego garnka. Wlej wodę, w której moczyły się grzyby, a następnie dolej tyle wody, by kapusta była w całości zakryta. Dodaj odrobinę soli, kminek, owoce jałowca, listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, co pewien czas mieszając.
Posiekaj obrane cebule. Pokrój wszystkie gatunki mięs w kostkę. Boczek pokrój nieco drobniej, a kiełbasę – na plasterki. Podsmaż na patelni boczek i kiełbasę. Gdy wytopi się z nich tłuszcz, dodaj cebulę, a po kilku minutach smażenia dołóż na patelnię mięso. Smaż, aż mięso się zarumieni. Przełóż zawartość patelni do garnka z kapustą. Dodaj także grzyby i śliwki. Dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez kolejną godzinę, co pewien czas mieszając
Do garnka z bigosem wlej wino, dodaj majeranek i wędzoną paprykę. Wymieszaj. Gotuj przez kolejną godzinę. Pod koniec dodaj do bigosu masło.
Odstaw bigos w chłodne miejsce. Po dobie zagotuj ponownie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli bigos wyda ci się za mało kwaśny, dodaj też nieco soku z kapusty.