Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos z wędzoną śliwką to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Jest pełen aromatu kapusty, mięsa, przypraw i dymnego posmaku. Dodatek suszonych wędzonych śliwek nadaje mu wyjątkowej głębi smaku i lekko słodkiego akcentu, który doskonale równoważy kwasowość kapusty. To danie, które z każdym dniem smakuje coraz lepiej!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7602
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 217
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2479
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 537
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7602
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 217
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2479
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 537
Składniki
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją lekko wodą, odciśnij i posiekaj nożem. Przełóż do dużego garnka garnka, zalej niewielką ilością wrzącej wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut aż zacznie mięknąć.
Suszone grzyby przepłucz, zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut, a następnie odcedź je. Dodaj do gotującej się kiszonej kapusty wraz z odrobiną wody, która powstała.
Śliwki wędzone również zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, aby lekko zmiękły, następnie pokrój w paski. Dodaj do garnka.
Teraz przygotuj. Wieprzowinę i wołowinę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło albo olej, podsmaż mięso na dość dużym ogniu na złoty kolor. Przełóż do garnka z kiszoną kapustą. Jeśli używasz mięsa z rosołu, nie musisz go podsmażać. Od razu dodaj do kapusty kiszonej.
Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na tej samej patelni. W tym czasie pokrój kiełbasę i dodaj do boczku na kilka minut. Przełóż wszystko do garnka z bigosem.
Poszatkuj białą kapustę, zalej niewielką ilością wrzącej wody i gotuj osobno przez ok. 20 minut aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Następnie odcedź ją, połącz z kiszoną kapustą i mięsem. Duś dalej, co jakiś czas mieszając.
Przygotuj ostatnie składniki. Cebulę posiekaj drobno. Na wytopionym wcześniej tłuszczu z boczku usmaż drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę razem podsmaż, mieszając.
Do garnka z kapustą dodaj zasmażkę z cebuli i koncentratu, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy (kminek, paprykę, pieprz, cukier). Wymieszaj całość.
Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił. Im dłużej się dusi, tym lepszy smak uzyskuje.
Bigos najlepiej smakuje po odgrzaniu następnego dnia, gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.