Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biryani z baraniny z goździkami i płatkami róży"
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1750
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1750
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Składniki
Ciasto: 400 g mąki i garść do posypania • sól morska • świeżo mielony czarny pieprz • garść płatków róży do dekoracji • nasiona granatu i listki kolendry Mieszanka przypraw: łyżka całych goździków • 2 łyżki prażonych nasion kminu rzymskiego • 1,5 łyżki prażonych nasion kolendry • łyżka ziaren czarnego pieprzu • 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego • łyżeczka kozieradki • 5 wyłuskanych nasion zielonego kardamonu i 5 czarnego kardamonu (lub 10 nasion zielonego kardamonu) • łyżka suszonych płatków róży • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1/4 łyżeczki chilli w proszku • laska cynamonu (4 cm).
Utrzyj w moździerzu czosnek i imbir wymieszane z solą na pastę i odstaw na bok.
Przygotuj mieszankę przypraw, umieszczając wszystkie (poza cynamonem) w malakserze, młynku do przypraw lub moździerzu. Rozdrobnij na proszek. Odstaw na bok.
Rozgrzej trochę oliwy w dużym rondlu o grubym dnie. Pokrój mięso w 5-centymetrowe kawałki i przypraw. Podsmaż ze wszystkich stron, aż uzyska złocisty kolor. Wyjmij z rondla i odstaw na bok. Włóż do rondla cebulę i dokładnie wymieszaj, odrywając od dna kawałki, które się przykleiły.
Gdy cebula zacznie mięknąć, dodaj mieszankę czosnku z imbirem oraz, w razie potrzeby, jeszcze trochę oliwy. Smaż 2 minuty i dodaj mieszankę przypraw oraz laskę cynamonu. Smaż 5 minut, aż cebula będzie miękka, a przyprawy uwolnią aromat.
Włóż ponownie do rondla jagnięcinę, dodaj pomidory, ocet, jogurt i mielone migdały. Dokładnie mieszaj, nie pozwalając przyprawom przykleić się do dna rondla.
Jeśli jest to konieczne, dopraw solą i pieprzem, po czym zalej jagnięcinę zimną wodą tak, aby była całkowicie zanurzona. Doprowadź do wrzenia, a potem duś pod pokrywą na małym ogniu przez ok. 4 godziny.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Odcedź ryż, zalej go wrzącą wodą i dodaj szczyptę soli. Gotuj 4 minuty, odcedź i zostaw w przykrytym rondlu, aby ryż doszedł.
Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego połowę jagnięciny. Na wierzch nałóż połowę ryżu, następnie drugą połowę jagnięciny i kolejną warstwę ryżu. Zalej wodą z szafranem.
Wsyp do dużej miski mąkę i dodaj tyle zimnej wody, aby powstało gęste ciasto. Wyrób je, aż będzie gładkie, a następnie rozwałkuj wałkiem posypanym mąką. Przełóż ciasto na wierzch jagnięciny z ryżem i dociśnij do ścianek brytfanny. Piecz 20-25 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor.
Podawaj biryani z nienaruszoną warstwą ciasta, aby to goście mogli je napocząć. Z boku postaw miseczki z płatkami róży, liśćmi kolendry i nasionami granatu, którymi można posypać ryż.
Doskonały smak. Aby imbir miał bardziej intensywny smak, nie obieraj go ze skórki, tylko pokrój w plasterki i utrzyj w moździerzu.Źródło: Olivia