Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bitki wołowe to klasyka kuchni polskiej, która zazwyczaj jest przygotowywana na rodzinne spotkania czy niedzielne obiady. Dużą zaletą tego dania jest możliwość przygotowania go znacznie wcześniej i przechowywania w lodówce nawet przez kilka dni. Wołowina nabiera wtedy mocniejszego aromatu i jeszcze bardziej mięknie, dzięki czemu całość rozpływa się w ustach. Bitki świetnie nadają się też do mrożenia, dlatego od razu przygotuj większą porcję!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33037
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9701
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4181
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 922
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33037
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9701
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4181
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 922
Składniki
Wołowinę pokrój na kotlety o grubości ok. 2-3 cm. Delikatnie je rozbij i dopraw solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej.
Obtocz kotlety w mące i kładź je na gorącym tłuszczu. Smaż je, nie ruszając, przez kilkanaście sekund z każdej strony – tylko do zamknięcia mięsa.
Przełóż kotlety do garnka i zalej je wodą tak, by przykryła całe mięso. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Cebule pokrój w piórka i podsmaż je na tej samej patelni co mięso, do ładnego zrumienienia. Przenieś wszystko do garnka z mięsem.
Gotuj całość pod przykryciem przez ok. 2 godziny, sprawdzając co jakiś czas ilość wody. W razie potrzeby dolewaj jej w trakcie gotowania. Na ok. 30 minut przed końcem, staraj się zredukować płyn w garnku, by powstał aromatyczny i esencjonalny sos.
Bitki wołowe podawaj na ciepło, polane wytworzonym sosem. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków lub kaszy gryczanej i ogórka kiszonego.