Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bitki wołowe to klasyka kuchni polskiej, która zazwyczaj jest przygotowywana na rodzinne spotkania czy niedzielne obiady. Dużą zaletą tego dania jest możliwość przygotowania go znacznie wcześniej i przechowywania w lodówce nawet przez kilka dni. Wołowina nabiera wtedy mocniejszego aromatu i jeszcze bardziej mięknie, dzięki czemu całość rozpływa się w ustach. Bitki świetnie nadają się też do mrożenia, dlatego od razu przygotuj większą porcję!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11971
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1325
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12619
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3876
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11971
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1325
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12619
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3876
Składniki
Wołowinę pokrój na kotlety o grubości ok. 2-3 cm. Delikatnie je rozbij i dopraw solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej.
Obtocz kotlety w mące i kładź je na gorącym tłuszczu. Smaż je, nie ruszając, przez kilkanaście sekund z każdej strony – tylko do zamknięcia mięsa.
Przełóż kotlety do garnka i zalej je wodą tak, by przykryła całe mięso. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Cebule pokrój w piórka i podsmaż je na tej samej patelni co mięso, do ładnego zrumienienia. Przenieś wszystko do garnka z mięsem.
Gotuj całość pod przykryciem przez ok. 2 godziny, sprawdzając co jakiś czas ilość wody. W razie potrzeby dolewaj jej w trakcie gotowania. Na ok. 30 minut przed końcem, staraj się zredukować płyn w garnku, by powstał aromatyczny i esencjonalny sos.
Bitki wołowe podawaj na ciepło, polane wytworzonym sosem. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków lub kaszy gryczanej i ogórka kiszonego.