Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki z szynki

Bitki z szynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 5382

Bitki z szynki, to pyszny obiad, na co dzień i od święta. Kruche i delikatne mięso, duszone w sosie. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub wszelkiego rodzaju kluskami.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki wody (750ml.)
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szynkę pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem.
    Każdy plaster, przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

  2. Podsmażone mięso zalać gorącą wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    Na osobnej patelni, podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodać do mięsa.

  3. Przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny. Do miękkości mięsa. W trakcie duszenia można jeszcze delikatnie, podlać mięso wodą.
    Kiedy mięso będzie miękkie, odkryć pokrywkę i podgotować jeszcze 5-10 minut, żeby sos się zredukował.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń