Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bitki z szynki wieprzowej to klasycznie przygotowywane danie mięsne. Lekko rozbite plastry szynki, obsmażone i poddane długiemu duszeniu w aromatycznym sosie własnym z cebulą, pieczarkami i ziołami, stanowią sycący i delikatny obiad o tradycyjnym, polskim smaku.
Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym to danie, które warto przyrządzić ze względu na wyjątkowy smak i uniwersalność. Długie duszenie sprawia, że nawet chudsze mięso staje się niezwykle miękkie i delikatne. Jest to idealne danie na niedzielny obiad lub rodzinne spotkania. Świetnie sprawdza się jako syty i rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni. Bitki są także bogate w żelazo i witaminy z grupy B, a dodatek warzyw zapewnia niezbędnych minerałów i innych mikroelementów. Szynka jest mięsem dość chudym, dlatego jeśli lubisz wieprzowinę, to będzie to idealna propozycja na uroczysty obiad.
        Twarde mięso po duszeniu może wynikać z kilku przyczyn. Po pierwsze, mogło być za słabo rozbite tłuczkiem. Po drugie, temperatura duszenia mogła być zbyt wysoka - mięso powinno dusić się na bardzo małym ogniu, na niskiej mocy palnika, ledwo bulgocząc. Chociaż przepis sugeruje 1,5 godziny, to starsze lub grubsze kawałki mięsa mogą wymagać dłuższego czasu obróbki cieplnej - nawet do 2 godzin - aż do osiągnięcia pełnej miękkości. Nie pomijaj też smażenia na samym początku, gdyż zamyka to szynkę i utrzymuje wewnątrz wszystkie soki.
Na samym początku plastry szynki lekko obsyp solą i pieprzem, nie przesadzając z ich ilością. Nadmiar soli może spowodować, że mięso stwardnieje podczas smażenia na oleju i późniejszego duszenia. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest doprawianie dania na samym końcu, co także pozwoli na lepszą kontrolę smaku. Zwróć też uwagę na aromat samego sosu - powinien być wyrazisty i aksamitny. Jeśli okazuje się zbyt gorzki, najprawdopodobniej doszło do zbytniego przypalenia cebuli i czosnku.
Obtaczanie mięsa w mące jest kluczowe z dwóch powodów - przede wszystkim zapobiega szybkiemu wyciekaniu soków z mięsa podczas obsmażania, co pomaga zatrzymać jego soczystość. Po drugie, mąka, która zostaje na patelni, w połączeniu z wodą i tłuszczem tworzy bazę do zagęszczenia sosu, nadając mu gładką i aksamitną teksturę już na początku duszenia.
Przepisy na bitki wieprzowe bardzo często wykorzystują również schab wieprzowy, który jest dobrym zamiennikiem - jest równie chudy, ale nieco bardziej zwarty. Bardzo cienko go pokrój i dobrze rozbij, ponieważ schab ma tendencję do twardnienia, jeśli nie jest dobrze przygotowany. Tak samo należy usmażyć go z każdej strony, a czas duszenia może być nieco krótszy niż w przypadku szynki. Taki schab z pieczarkami będzie idealną alternatywą na niedzielny obiad.
Mąkę należy dokładnie rozrobić w zimnej wodzie w małej miseczce lub szklance. Mieszaj energicznie, aż uzyskasz jednolity, rzadki roztwór pozbawiony grudek. Zanim wlejesz mieszaninę do reszty sosu, zdejmij go z ognia i przestudź przez 2-3 minuty, a dopiero następnie cienkim strumieniem wlewamy mieszaninę mąki, cały czas mieszając. Pyszny sos ponownie postaw na ogniu i gotuj do zgęstnienia przez kilka minut.
Przepis sugeruje, by użyć świeżych pieczarek i cebuli, które zapewnią delikatny aromat. Grzyby nie są jednak jedyny dodatkiem, który będzie pasować do tego dania. Poeksperymentuj również z czerwoną papryką, cukinią czy marchewką. By przyszykować pyszne bitki, konieczne są także świeże zioła - rozmaryn czy majeranek. Możesz też użyć suszonych, jeśli potrzebujesz. Przyprawy wzbogać też o szczyptę tymianku, który charakteryzuje się bardzo mocnym aromatem.
Bitki wieprzowe tradycyjnie podawaj z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich czy kopytek. Świetnie pasują do buraczków z jabłkiem ze słoików czy do ogórków konserwowych.
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35678
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1198
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35678
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1198
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
        
        
                Składniki
Podawaj bitki z szynki wieprzowej z porcją ziemniaków lub kaszy oraz z surówką, np. z czerwonej kapusty. Świetnie smakują także z mizerią.
Umyj i - jeśli to konieczne - oczyść szynkę (z błonek itp.). Pokrój ją plastry o grubości mniej więcej 1,5 cm (uzyskasz około 6). Każdy rozbij lekko tłuczkiem z obu stron. Oprósz mięso świeżo zmielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Obtocz w mące i obsmaż z obu stron (po 1,5-2 minuty na stronę) na rozgrzanym oleju. Przełóż obsmażone mięso do garnka z grubym dnem.
Obierz cebulę i posiekaj dość drobno. Zeszklij ją na oleju, na którym smażyło się mięso. Następnie przełóż ją do garnka z mięsem. Na patelnię wlej około 250 ml wody, wymieszaj i także przelej ją do garnka. Jeśli woda nie zakryła mięsa, dolej nieco wrzątku. Do garnka dodaj także zioła. Ustaw na palniku o niskiej mocy i dusz przez około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając.
Pieczarki pokrój w plastry. Podsmaż je na niewielkiej ilości masła. Dodaj do garnka z mięsem pod koniec duszenia. Wymieszaj.
Kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, dodaj do sosu łyżkę mąki rozrobionej (tak, aby nie było grudek) w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszaj sos ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa. Duś jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw sos do smaku solą i pieprzem.