Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab z pieczarkami to aromatyczne danie obiadowe dla całej rodziny, które przypadnie do gustu wszystkim, także ze względu na wyraziste dodatki - grzyby czy ser żółty. Tradycyjne kotlety schabowe pójdą w odstawkę.
Schabowe roladki faszerowane żółtym serem w sosie pieczarkowym idealnie pasują do klusek śląskich, kopytek czy purée ziemniaczanego. Jeśli szukasz zdrowszych alternatyw, podaj danie z różnego rodzaju kaszami:
Mięso schabowe zawsze powinno iść w parze z lekką surówką z buraczków, kapusty czy ogórków. Taki dodatek niesamowicie orzeźwia danie i dodaje mu przyjemnie kwaskowatej nuty smakowej.
Największą obawą podczas przygotowywania tego dania głównego jest nieodpowiednie przyrządzenie mięsa, przez co stanie się ono twarde i gumowe. By tego uniknąć, należy plastry schabu bardzo cienko rozbić, zwracając uwagę w szczególności na ścięgna i włókna mięśniowe. Pamiętaj też, by przed obróbką pozostawić mięso na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, by szybciej się podsmażyło. Smażenie powinno trwać zaledwie kilka minut, do ładnego zrumienienia. Nie przeciągaj mięsa, bo straci swoją kruchość, a bez trudu dojdzie później w sosie. Roladki po przeniesieniu do sosu duś bardzo powoli.
Najbardziej wyczekiwanym momentem jest delikatne rozcięcie roladki i pozwolenie na swobodne wypłynięcie aromatycznego, ciągnącego się sera. By tak się stało, nie może on wyciec wcześniej podczas smażenia czy pieczenia. Najlepiej użyj rodzaju, który ładnie się rozpuszcza, ale nie jest zbytnio płynny:
Uważaj, by podczas rozbijania wieprzowiny nie zrobić dziur w strukturze mięsa, a następnie kawałek sera dobrze owiń i zabezpiecz wykałaczkami lub nitką. Przed podaniem szybko i prosto możesz je zdjąć, a dadzą ci gwarancję, że farsz roladek pozostał w swoim miejscu.
Jeśli z różnych przyczyn nie chcesz lub nie możesz użyć żółtego sera, możesz z powodzeniem zamienić go na inne produkty. Możesz też wzbogacić nadzienie. Pyszne mięso schabowe świetnie pasuje do boczku, papryk czy ogórków kiszonych. Odrobina cebuli zamknięta wewnątrz nada delikatnej nuty słodyczy. Poeksperymentuj również z innymi rodzajami sera - wyjątkowe danie przyrządzisz, zamykając wewnątrz kawałki uwędzonego sera. Schab cienko pokrojony dobrze zawinie również szpinak czy podsmażone pieczarki.
Poza podstawowymi przyprawami, takimi jak sól i pieprz czarny mielony, nie zapominaj oczywiście o czosnku granulowanym, majeranku czy szczypcie papryki słodkiej. Do samego sosu dodaj oczywiście liść laurowy i ziele angielskie.
Plasterki schabu gotowane i duszone w piekarniku wymagają dużej ilości aromatycznego, wykwintnego sosu. Kiedy mięso już będzie gotowe, cały płyn z naczynia żaroodpornego możesz odlać i zagęścić mąką. Prawdziwego charakteru doda mu jednak białe wino, które musisz odparować i zredukować przed podaniem. Grzyby świetnie też pasują do śmietanki kremówki, która dodatkowo zagęści sos.
Kruche mięso jest podstawowym atutem tego dania, ale z kolei nadmiernie rozpadające się roladki schabowe z piekarnika nie będą się dobrze prezentowały. By tego uniknąć, pamiętaj, by mięsa nie mieszać zbyt gwałtownie i nie odrywać ich na siłę od dna, jeśli do niego przywrą. Zawsze postępuj z nimi delikatnie. Jeśli zauważysz w trakcie pieczenia, że mięso zaczyna się rozpadać, wyjmij je z pieca i zagęść sos przed włożeniem ich z powrotem do piekarnika.
Kuchnia polska uwielbia przyrządzać schab wieprzowy na wiele różnych sposobów. Ten sposób przyrządzenia mięsa sprawia, że całość jest niesamowicie delikatna, krucha i aromatyczna. Przyrządzisz je szybko i łatwo, także dla wielu osób, a jeśli zostaną ci resztki, bez trudu zamrozisz je na później.
Składniki
Schab umyj i osusz. Posól go, popieprz, a następnie dopraw ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką w proszku. Na środku każdego plastra wyłóż kawałek sera żółtego. Zawiń w roladki. Odstaw tak na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnij mięso. Na patelni rozgrzej olej, a następnie obsmaż mięso z każdej strony. Przełóż wraz z tłuszczem do głębokiego naczynia żaroodpornego.
Teraz przygotuj warzywa. Cebulę, marchewkę, czosnek i pieczarki posiekaj drobno. Całość zeszklij na patelni (może być ta sama, na której podsmażał się schab). Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wodę zagotuj w rondelku. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj kilka minut. Tak przygotowanym wywarem zalej schab z warzywami.
Przełóż naczynie żaroodporne do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut pod przykryciem. Potem zdejmij pokrywę i zostaw jeszcze na 20 minut.
Kiedy wyłożysz mięso z warzywami z piekarnika, sos może być zbyt wodnisty. Najlepiej przelać go do naczynia, połączyć z 2 łyżkami mąki i zagotować.