Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki schabowe pieczone w piekarniku to iście niedzielne danie, które jest lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Znacząco różni się od klasycznych schabowych. Mięso jest niezwykle kruche i samo rozpływa się w ustach. Wewnątrz znajduje się lekko słodkawa marchewka i mocno kwaśne ogórki. Ale z powodzeniem możesz użyć także innych warzyw.
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do p...
Odsłon: 5256
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4032
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 1261
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 331
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do p...
Odsłon: 5256
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4032
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 1261
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 331
Składniki
Schab oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel go na ok. 6 kotletów. Rozklep je cienko tłuczkiem do mięsa. Przełóż kotlety do miski i pokryj dokładnie majonezem. Odłóż je do lodówki i zostaw na całą noc. Następnego dnia każdego kotleta rozłóż na płasko i posmaruj cienką warstwą musztardy. Oprósz je także solą i pieprzem.
Marchewki obierz i pokrój w słupki o długości nieco krótszej niż szerokość rozbitych kotletów. Ogórki pokrój w podobny sposób na ćwiartki lub ósemki. Na każdym kotlecie połóż po 1-2 plasterki boczku, w zależności od ich wielkości. Przy krótszym boku połóż po 1-2 słupki marchewki oraz 1-2 kawałki ogórka. Schab zwiń ciasno w roladkę i zabezpiecz ją, przekłuwając w kilku miejscach mięso wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony przez 2-3 minuty na złoty kolor. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię włóż pokrojoną w kostkę cebulę oraz ewentualne resztki boczku oraz marchewki, także drobniej pokrojone. Smaż wszystko razem przez 5 minut. Wlej wodę i dokładnie zeskrob dno oraz ścianki z resztek smażenia mięsa. Zredukuj uzyskany sos o 1/3 i przelej go do naczynia żaroodpornego, na roladki.
Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz roladki przez ok. 45 minut pod przykryciem. Następnie jeszcze przez 10-15 minut bez przykrycia. Roladki schabowe pieczone w piekarniku podawaj na ciepło z dodatkiem skrobiowym oraz wytworzonym sosem. W razie potrzeby możesz go nieco zagęścić mąką.