Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym to smak dzieciństwa dla osób wychowanych w późnym PRL-u. Te przygotowywane pospiesznie, z nie najlepszego gatunku mięsa, nie muszą być najlepszym wspomnieniem. Wykonane z pieczołowitością są jednym z najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie wieprzowiny.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Umyj i – jeśli to konieczne – oczyść szynkę (z błonek itp.). Pokrój ją plastry o grubości mniej więcej 1,5 cm (uzyskasz około 6). Każdy rozbij lekko tłuczkiem z obu stron. Oprósz mięso świeżo zmielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Obtocz w mące i obsmaż z obu stron (po 1,5-2 minuty na stronę) na rozgrzanym oleju. Przełóż obsmażone mięso do garnka z grubym dnem.
Obierz cebulę i posiekaj dość drobno. Zeszklij ją na oleju, na którym smażyło się mięso. Następnie przełóż ją do garnka z mięsem. Na patelnię wlej około 250 ml wody, wymieszaj i także przelej ją do garnka. Jeśli woda nie zakryła mięsa, dolej nieco wrzątku. Do garnka dodaj także zioła. Ustaw na palniku o niskiej mocy i dusz przez około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając.
Pieczarki pokrój w plastry. Podsmaż je na niewielkiej ilości masła. Dodaj do garnka z mięsem pod koniec duszenia. Wymieszaj.
Kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, dodaj do sosu łyżkę mąki rozrobionej (tak, aby nie było grudek) w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszaj sos ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa. Duś jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Podawaj bitki z szynki wieprzowej z porcją ziemniaków lub kaszy oraz z surówką, np. z czerwonej kapusty. Świetnie smakują także z mizerią.