Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki obiad ze schabu - bitki w sosie własnym z dodatkiem świeżej natki pietruszki. W przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów schabowych w panierce, bitki w sosie będą szybsze w przygotowaniu. Świetnie smakują również na drugi dzień po odgrzaniu - mięso zachowuje swoją kruchość i delikatność.
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 116
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 450
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 116
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 450
Składniki
Mięso pokrój na plastry i rozbij tłuczkiem na kotlety. Każdy kawałek mięsa oprósz z dwóch stron solą i pieprzem, następnie obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Kotlety smaż partiami na patelni, z dwóch stron na średnim ogniu - mięso powinno się wyraźnie przyrumienić z dwóch stron.
Usmażone kotlety przełóż do garnka.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, na której wcześniej smażyły się kotlety. Przyrumienioną cebulkę przełóż do garnka z kotletami.
Na patelnię wlej pół szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia. Za pomocą drewnianej łyżki zeskrob pozostałości po smażeniu mięsa i cebuli. Zawartość patelni przelej do garnka z bitkami.
Do miseczki wlej pół szklanki zimniej wody. Dodaj dwie łyżki mąki. Składniki wymieszaj, tak żeby rozbić wszystkie gródki. Gotową mieszankę przelej do garnka. Bitki z sosem gotuj na wolnym ogniu.
Natkę pietruszki opłucz, drobno posiekaj. Dodaj do sosu.
Bitki schabowe serwuj z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.