Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No cóż, powinno się bliny jeść z kawiorem i łososiem, ale ja proponuję ze surówką - też pycha!
Składniki
Do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem, pomieszać i odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać obydwie mąki, zalać zaczynem drożdżowym, dodać żółtka i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto, pod koniec dodać masło i sól. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Miskę przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie obrać por i seler. Seler zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka), skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Por pokroić na półtalarki (tylko białą część). Wymieszać por z selerem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, spienioną widelcem śmietanę, rodzynki, sól, pieprz i cukier puder, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto powinno już wyrosnąć; rozgrzać na patelni oliwę, nakładać cienkie porcje ciasta o średnicy ok. filiżanki, smażyć tak długo, aż na brzegach ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, przewrócić wtedy na drugą stronę i dopieć na złoto. Zdejmować z patelni, wkładać na talerz do lekko podgrzanego piekarnika. Powinno się podawać z łososiem i kawiorem, polane kwaśną śmietaną, ale z moją surówką też są niczego sobie - jakby to powiedzieć - nieco taniej...