Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22233
Dodano: 26.03.2009
Odsłon: 51590
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Boczek opłucz, obgotuj około 10 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie z wierzchu lekko ponacinaj w romby.
Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj łyżeczką soli. Mieszanką natrzyj boczek, oprósz papryką oraz majerankiem i tymiankiem. Tak przygotowane mięso odstaw na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 1 godzinę. Boczek podawaj na zimno. Z dodatkiem marynowanych grzybków, domowego chrzanu i ćwikły.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Wawi 09 września 2016Zgłoś do usunięcia
naczynie ogniotrwałe trzeba przykryć, czy ma być odkryte?Pozdrawiam :)
2 Kto głosował? | Odpowiedz

gvlba 25 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Własnie go robiłam,ale niestety niewyszedł mi taki ładny jak Tobie ;(0 Kto głosował? | Odpowiedz