Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek każdy może przygotować inaczej. ten przepis jest wyjątkowy, bo tradycyjny! Przepyszny w Wielkanoc i nie tylko:)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 929
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4160
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 929
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4160
Składniki
Boczek opłucz, obgotuj około 10 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie z wierzchu lekko ponacinaj w romby.
Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj łyżeczką soli. Mieszanką natrzyj boczek, oprósz papryką oraz majerankiem i tymiankiem. Tak przygotowane mięso odstaw na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 1 godzinę. Boczek podawaj na zimno. Z dodatkiem marynowanych grzybków, domowego chrzanu i ćwikły.