Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek każdy może przygotować inaczej. ten przepis jest wyjątkowy, bo tradycyjny! Przepyszny w Wielkanoc i nie tylko:)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Boczek opłucz, obgotuj około 10 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie z wierzchu lekko ponacinaj w romby.
Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj łyżeczką soli. Mieszanką natrzyj boczek, oprósz papryką oraz majerankiem i tymiankiem. Tak przygotowane mięso odstaw na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 1 godzinę. Boczek podawaj na zimno. Z dodatkiem marynowanych grzybków, domowego chrzanu i ćwikły.