Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Boczek pieczony w piwie"
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 265
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1193
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1244
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13378
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 265
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1193
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1244
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13378
Składniki
Boczek umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na minimum godzinę do lodówki (boczek będzie lepszy pozostawiony w lodówce do marynowania na noc).
Boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i piec pod przykryciem w 200oC ok. godziny, często polewając powstającym sosem. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 15-20 minut.
Pieczony boczek doskonale smakuje również na zimno, podany na kanapkach, najlepiej z chrzanem.
ok. 85 minutŹródło: Twoje Imperium