Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Boczek pieczony w piwie"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456778
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1208
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2087
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 503
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456778
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1208
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2087
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 503
Składniki
Boczek umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na minimum godzinę do lodówki (boczek będzie lepszy pozostawiony w lodówce do marynowania na noc).
Boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i piec pod przykryciem w 200oC ok. godziny, często polewając powstającym sosem. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 15-20 minut.
Pieczony boczek doskonale smakuje również na zimno, podany na kanapkach, najlepiej z chrzanem.
ok. 85 minutŹródło: Twoje Imperium