Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiesz czym poczęstować rodzinę, gdy przyjadą na Wszystkich Świętych? Proponujemy ugościć ich rozgrzewającym bograczem. Podany z kromką domowego chleba będzie znakomitą przystawką. W przepisie sięgnęliśmy po mięso wołowe, ale równie dobrze sprawdzi się także wieprzowe. Jeśli nie lubisz w potrawach pikantnych nut, całkowicie zrezygnuj z ostrej papryki.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41072
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 436
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 230
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9338
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41072
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 436
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 230
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9338
Składniki
Mięso pokrój w kostkę o wielkości 1,5 cm. Boczek według uznania, w paski lub drobną kostkę.
Cebulę posiekaj. Pokrój na mniejsze części papryki oraz ziemniaki.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i przesmaż do zarumienienia. Następnie dodaj boczek. Gdy tłuszcz z boczku lekko się wytopi, wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Następnie wsyp przyprawy – słodką i ostrą paprykę, kminek. Ponownie przemieszaj składniki.
Kolejny krok to dodanie pokrojonej marchewki oraz papryki. Podsmaż wszystko przez chwilę na małym ogniu, po kilku minutach zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj przez pół godziny.
Po upływie czasu dorzuć ziemniaki. Gdy zmiękną, dodaj do garnka pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Trzymaj na niewielkim ogniu przez co najmniej godzinę, sprawdzając od czasu do czasu czy mięso jest wystarczająco miękkie.
Serwuj z posiekaną pietruszką i kromką domowego chleba.