Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiesz czym poczęstować rodzinę, gdy przyjadą na Wszystkich Świętych? Proponujemy ugościć ich rozgrzewającym bograczem. Podany z kromką domowego chleba będzie znakomitą przystawką. W przepisie sięgnęliśmy po mięso wołowe, ale równie dobrze sprawdzi się także wieprzowe. Jeśli nie lubisz w potrawach pikantnych nut, całkowicie zrezygnuj z ostrej papryki.
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 352
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 397
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 383
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 315
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 352
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 397
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 383
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 315
Składniki
Mięso pokrój w kostkę o wielkości 1,5 cm. Boczek według uznania, w paski lub drobną kostkę.
Cebulę posiekaj. Pokrój na mniejsze części papryki oraz ziemniaki.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i przesmaż do zarumienienia. Następnie dodaj boczek. Gdy tłuszcz z boczku lekko się wytopi, wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Następnie wsyp przyprawy – słodką i ostrą paprykę, kminek. Ponownie przemieszaj składniki.
Kolejny krok to dodanie pokrojonej marchewki oraz papryki. Podsmaż wszystko przez chwilę na małym ogniu, po kilku minutach zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj przez pół godziny.
Po upływie czasu dorzuć ziemniaki. Gdy zmiękną, dodaj do garnka pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Trzymaj na niewielkim ogniu przez co najmniej godzinę, sprawdzając od czasu do czasu czy mięso jest wystarczająco miękkie.
Serwuj z posiekaną pietruszką i kromką domowego chleba.