Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brukselka w śmietanie"
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8015
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 290
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 692
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8015
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 290
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 692
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, lekko przestudź, a potem obierz i pokrój w plasterki.
Brukselkę opłucz, oczyść, ugotuj do miękkości w małej ilości wody z solą (ok. 20 minut). Gdy warzywo będzie już miękkie odlej wywar, pozostawiając 3-4 łyżki wody. Dodaj śmietanę, wkrusz ser.
Wymieszaj całość z kilkoma gałązkami posiekanych ziół. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś razem 3-5 minut.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć plasterki ziemniaków, oprósz solą. Smaż na złoty kolor, mieszając. Rozłóż na talerze. Dodaj brukselkę z sosem oraz po kilka plasterków szynki.
czas ok. 50 min; porcja – 380 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety