Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brukselka zapiekana z mięsem"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34905
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 16762
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34905
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 16762
Składniki
Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Paprykę słodką i chilli przekrój, usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Brukselkę obierz z wierzchnich liści, usuń twarde końcówki, a głąby natnij na krzyż. Wrzuć ją do osolonej wrzącej wody z dodatkiem cukru i mleka. Gotuj 5-7 min, powinna być miękka ale jędrna.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż mięso, smaż, aż się zrumieni. Przełóż je do miseczki i przykryj. Na tej samej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone obie papryki. Smaż, często mieszając, ok. 10 minut. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim ugotowaną brukselkę, na niej ułóż mięso i przesmażone warzywa. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180° C. Przełóż na półmisek, posyp posiekanym szczypiorkiem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut, porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie