Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brzoskwiniowy kompot z sokiem cytrynowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Brzoskwinie umyj, natnij u nasady albo ponakłuwaj skórkę widelcem w kilku miejscach. Owoce włóż do wrzącej wody. Po chwili wyjmij. Sparzone brzoskwinie obierz ze skórki, rozetnij, wyjmij pestki. Cytrynę wyszoruj, wyciśnij z niej sok. Skrop nim owoce.
Połówki brzoskwiń włóż do słoików typu twist. Zagotuj około 4 szklanki wody. We wrzątku rozpuść cukier. Od razu zalej nim brzoskwinie w słoikach. Szczelnie zakręć.
Na dnie garnka o grubym dnie połóż ściereczkę złożoną kilka razy. W garnku ustaw słoiki, tak by nie stykały się. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i pasteryzuj jeszcze 20–25 minut. Ostrożnie wyjmij. Postaw do góry dnem. Trzymaj tak, aż kompot wystygnie.Źródło: Tina