Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brzoskwiniowy kompot z sokiem cytrynowym"
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 508
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2665
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2639
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 508
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2665
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2639
Składniki
Brzoskwinie umyj, natnij u nasady albo ponakłuwaj skórkę widelcem w kilku miejscach. Owoce włóż do wrzącej wody. Po chwili wyjmij. Sparzone brzoskwinie obierz ze skórki, rozetnij, wyjmij pestki. Cytrynę wyszoruj, wyciśnij z niej sok. Skrop nim owoce.
Połówki brzoskwiń włóż do słoików typu twist. Zagotuj około 4 szklanki wody. We wrzątku rozpuść cukier. Od razu zalej nim brzoskwinie w słoikach. Szczelnie zakręć.
Na dnie garnka o grubym dnie połóż ściereczkę złożoną kilka razy. W garnku ustaw słoiki, tak by nie stykały się. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i pasteryzuj jeszcze 20–25 minut. Ostrożnie wyjmij. Postaw do góry dnem. Trzymaj tak, aż kompot wystygnie.Źródło: Tina