Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brzoskwiniowy kompot z sokiem cytrynowym"
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 58
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 58
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Składniki
Brzoskwinie umyj, natnij u nasady albo ponakłuwaj skórkę widelcem w kilku miejscach. Owoce włóż do wrzącej wody. Po chwili wyjmij. Sparzone brzoskwinie obierz ze skórki, rozetnij, wyjmij pestki. Cytrynę wyszoruj, wyciśnij z niej sok. Skrop nim owoce.
Połówki brzoskwiń włóż do słoików typu twist. Zagotuj około 4 szklanki wody. We wrzątku rozpuść cukier. Od razu zalej nim brzoskwinie w słoikach. Szczelnie zakręć.
Na dnie garnka o grubym dnie połóż ściereczkę złożoną kilka razy. W garnku ustaw słoiki, tak by nie stykały się. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i pasteryzuj jeszcze 20–25 minut. Ostrożnie wyjmij. Postaw do góry dnem. Trzymaj tak, aż kompot wystygnie.Źródło: Tina