Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki piwne"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Masło stop i ostudź. Wszystkie ciasta na bułeczki, oprócz gorczycy i kminku, wyrób na gładką elastyczną masę (ciasto powinno być jak bardzo miękka plastelina).
Gorczycę i kminek rozetrzyj, np. w moździerzu, a następnie dodaj je do ciasta i zagnieć (jeśli nie lubisz którejś z przypraw, możesz zrobić bułki bez niej).
Ciasto przykryj ściereczką, po czym pozostaw je w cieple do wyrośnięcia przez ok. godzinę. Po tym czasie ponownie wyrób, uformuj z niego bułeczki o dowolnym kształcie (mogą być okrągłe lub podłużne). Ponownie zostaw, by podrosły.
Następnie wyrośnięte bułeczki posmaruj (najlepiej pędzelkiem) jajkiem roztrzepanym z mlekiem, natnij płytko, np. żyletką, i piecz na blasze (na papierze) w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż ich skórka nabierze jasnobrązowego koloru.Źródło: Świat kobiety