Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułeczki z ciasta francuskiego

Bułeczki z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Bułeczki z ciasta francuskiego"

Składniki

  • 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego
  • jajko
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • po 15 dag wędliny i żółtego sera
  • 2 pomidory
  • kilka listków sałaty
  • świeże zioła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na desce. Z każdego płata wykrój szklanką po dwa kółka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.

  2. Jajko rozkłóć. Połowę krążków posmaruj jajkiem. Oprósz lekko solą i posyp pestkami słonecznika. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor.

  3. Wędlinę oraz żółty ser pokrój w plasterki. Pomidory opłucz, osusz. Jeśli chcesz, możesz sparzyć je wrzątkiem na sicie, przelać zimną wodą, a potem obrać ze skóry.

  4. Pomidory pokrój w plastry, usuń gniazda nasienne. Opłucz kilka listów sałaty i ziół (np. bazylii). Upieczone ciasto wyjmij ostrożnie z piekarnika, lekko przestudź. Na połowie krążków rozłóż sałatę, zioła, wędlinę, ser i pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Przykryj krążkami ze słonecznikiem.

  5. Aby ciasto francuskie nie urosło zbyt szybko, a potem gwałtownie nie opadło, do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie lub silikonową foremkę z wodą. Pamiętaj też, by kilkanaście minut wcześniej rozgrzać dobrze piekarnik.

  6. porcji, czas ok. 30 min; porcja – 360 kcal, cena 2,20 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń