Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej potrawie mówi się, że to ulubione danie każdego, kto przyjeżdża do Korei. Ma kilka wariantów, ale warto znać podstawowy przepis. Bulgogi, czyli wołowina po koreańsku, to również jeden z największych przysmaków Koreańczyków. Mięso wołowe kruszeje w specjalnie przygotowanej marynacie, która nadaje mu miękkości i wyjątkowego smaku. Do tego lekko chrupiąca cebula, marchewka i dymka. Sekretem dobrego bulgogi jest również cieniutko pokrojone mięso. Wołowina po koreańsku może być podana na obiad, kolację, a nawet podczas przyjęcia.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5716
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 106
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 646
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5716
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 106
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 646
Składniki
Sekretem smacznej wołowiny bulgogi jest sposób jej pokrojenia - powinny to być cieniutkie, długie paski. Dlatego najlepiej skorzystać z zamrożonego wcześniej mięsa i zacząć go kroić, gdy tylko lekko odtaja.
Przygotuj miskę, w której wymieszasz wszystkie składniki. Wymieszaj sos sojowy, cukier trzcinowy, białe wino, olej sezamowy, sól i pieprz. Wciśnij czosnek, obierz jabłko ze skóry i zetrzyj połowę na mus. Wszystkie składniki dobrze wymierzaj. Pokrojoną wołowinę wrzuć do marynaty, wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Cebule pokrój w cienkie plasterki lub piórka. Marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki, a cebule dymkę w talarki w pod skosem.
Wyjmij mięso z lodówki, wrzuć pokrojone warzywa, dobrze wymieszaj i zostaw na blacie kuchennym na minimum 30 min, by wszystko przeszło swoim smakiem. Na rozgrzaną patelnię lub woka wlej 2-3 łyżki oleju, gdy będzie gorący, wrzuć wołowinę z warzywami. Smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, by mięso i warzywa nie przywarły do patelni.
Bulgogi jest gotowa, gdy mięso skruszeje, a cały płyn z patelni odparuje. Koreańska wołowina najlepiej smakuje z ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym.