Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Bulgogi przepis
  • Dania główne
  • Przepis na

Bulgogi przepis

02.10.2025 Odsłon: 105719
5.0 (111 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Bulgogi z tego przepisu, czyli wołowina po koreańsku, to kultowe danie o wyjątkowym, słodko-słonym smaku. Cieniutko pokrojone mięso wołowe jest marynowane w sosie sojowym z dodatkiem cukru, czosnku i startego jabłka, a następnie szybko smażone z warzywami. Całość tworzy aromatyczną i delikatną potrawę, która doskonale komponuje się z ryżem. 

Wołowina Bulgogi - idealny posiłek dla miłośników orientu 

Bulgogi to danie, które - choć wygląda egzotycznie - jest zadziwiająco proste i szybkie w przygotowaniu. Jego największą zaletą jest niesamowity, głęboki smak, który zawdzięcza bogatej, pełnej składników marynacie. Jest to idealny wybór na szybki obiad w tygodniu, ponieważ samo smażenie zajmuje zaledwie kilka minut. Wołowina jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, a dodatek warzyw wzbogaca potrawę o witaminy, minerały i błonnik. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako wartościowy posiłek dla całej rodziny, szczególnie jeśli uwielbiacie orientalne smaki. Miłośnicy pikantnych smaków powinni spróbować również wołowiny po tajsku. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak uzyskać miękkie mięso? 

Kluczem do uzyskania miękkiego mięsa w Bulgogi jest użycie odpowiedniego kawałka wołowiny. Najlepiej sprawdzi się rostbef i antrykot, a także polędwica, choć ta jest znacznie droższa i ekskluzywniejsza. Następnie pokrój je na bardzo cieniutkie, niemal przezroczyste plasterki - najłatwiej to zrobić, gdy mięso jest lekko zamrożone. Wystarczy wstawić je do zamrażalnika na ok. 30-40 minut. Dodatek startego jabłka w marynacie jest również kluczowy, ponieważ enzymy z jabłka naturalnie kruszą mięso, czyniąc je delikatnym i rozpływającym się w ustach. Pamiętaj, by marynować wołowinę odpowiednio długo - pół godziny to absolutne minimum. 

Koreańskie Bulgogi - czy jabłko jest konieczne? 

Jabłko to naturalne źródło enzymów, które zmiękczają wołowinę. Jeśli go nie masz, możesz użyć startej gruszki, która także jest często używana w oryginalnych koreańskich przepisach lub niewielkiej ilości soku z ananasa czy kiwi. Pamiętaj jednak, że te owoce zawierają znacznie silniejsze enzymy, więc wystarczy ich tylko odrobina, aby nie "rozpuścić" mięsa. 

Chrupiące warzywa - jak je uzyskać? 

Sekretem chrupiących warzyw jest ich cieniutkie krojenie. Użyj ostrego noża do pokrojenia cebuli dymki i marchewki w cienkie piórka lub paski. Dzięki temu wystarczy im krótka obróbka termiczna, by zachowały chrupkość i świeżość. Bulgogi możesz też wzbogacić również o kimchi, które nada specyficznej ostrości temu daniu z woka. Odpowiednio będą też pasować grzyby shitake, pieczarki, papryka, paski kapusty, a nawet pędy bambusa. Wszystko kroimy w bardzo niewielkie kawałki. 

Wszystkie składniki smażymy, a nie dusimy

Przygotowanie Bulgogi polega na szybkim smażeniu na średnim ogniu. Unikaj duszenia mięsa, co często ma miejsce, kiedy na patelni znajduje się zbyt dużo składników na raz. Smaż wołowinę w bardzo dobrze rozgrzanym woku, w razie konieczności dzieląc je na partie. Płyn z marynaty musi bardzo szybko odparować, dlatego przez kilka sekund po dodaniu mięsa, powstrzymaj się od jego mieszania. 

Zamienniki koreańskich składników - jak sobie poradzić? 

Marynata do Bulgogi w oryginale zawiera składniki, które nie należą do oczywistych i często stosowanych w polskiej kuchni. Dlatego jeśli nie możesz kupić oleju sezamowego, który odpowiada za charakterystyczny, lekko orzechowy aromat dania, użyj zwykłego oleju rzepakowego, a na sam koniec posyp całość prażonymi ziarnami sezamu, by chociaż w części odtworzyć ten wyjątkowy aromat. W oryginalnym przepisie używa się koreańskiego wina ryżowego maekju lub japońskiego mirinu, które są słodkie i łagodne. W polskich kuchniach najlepiej sprawdza się słodkie białe wino deserowe lub sake. Możesz też użyć białego wina wytrawnego i dodać więcej cukru, aby zrównoważyć smak. 

Wołowinę Bulgogi najlepiej podawaj z dodatkiem ryżu lub z makaronem ryżowym, które idealnie komponują się do orientalnych smaków potrawy. Całość możesz serwować również z dodatkiem świeżej sałaty lub lekkiej surówki. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Gabciak
Gabciak
Śniadania

Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Śniadania Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Smaczna pasta na kanapkę na śniadanie, kolacja

  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 397

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji

Ciasta Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji

Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...

  • Polska
  • Ciasta

Odsłon: 88649

> 60 min >60 min
168
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 3082

do 30 min 30 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Placki z cukinii po turecku

Dania główne Placki z cukinii po turecku

Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...

  • Polska
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 11860

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Dania główne

Kotlety z piersi kurczaka siekane

Dania główne Kotlety z piersi kurczaka siekane

Kotlety z piersi kurczaka siekane dzięki dodatkowi warzyw są soczyste i pełne...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 44872

do 30 min 30 min
49
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1922

do 60 min 60 min
23
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Gabciak
Gabciak
Śniadania

Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Śniadania Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Smaczna pasta na kanapkę na śniadanie, kolacja

  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 397

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji

Ciasta Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji

Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...

  • Polska
  • Ciasta

Odsłon: 88649

> 60 min >60 min
168
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 3082

do 30 min 30 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Placki z cukinii po turecku

Dania główne Placki z cukinii po turecku

Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...

  • Polska
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 11860

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Dania główne

Kotlety z piersi kurczaka siekane

Dania główne Kotlety z piersi kurczaka siekane

Kotlety z piersi kurczaka siekane dzięki dodatkowi warzyw są soczyste i pełne...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 44872

do 30 min 30 min
49
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1922

do 60 min 60 min
23
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Bulgogi przepis
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 60 dkg mięsa wołowego (polędwicy, rostbefu lub antrykotu),
  • cebula,
  • pół dużej marchewki,
  • cebulka dymka,
  • olej do smażenia.
Marynata:
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki białego słodkiego wina,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół startego jabłka,
  • 5 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
1

Sekretem smacznej wołowiny bulgogi jest sposób jej pokrojenia - powinny to być cieniutkie, długie paski. Dlatego najlepiej skorzystać z zamrożonego wcześniej mięsa i zacząć go kroić, gdy tylko lekko odtaja.

2

Przygotuj miskę, w której wymieszasz wszystkie składniki. Wymieszaj sos sojowy, cukier trzcinowy, białe wino, olej sezamowy, sól i pieprz. Wciśnij czosnek, obierz jabłko ze skóry i zetrzyj połowę na mus. Wszystkie składniki dobrze wymierzaj. Pokrojoną wołowinę wrzuć do marynaty, wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. godzinę.

3

Cebule pokrój w cienkie plasterki lub piórka. Marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki, a cebule dymkę w talarki w pod skosem.

4

Wyjmij mięso z lodówki, wrzuć pokrojone warzywa, dobrze wymieszaj i zostaw na blacie kuchennym na minimum 30 min, by wszystko przeszło swoim smakiem. Na rozgrzaną patelnię lub woka wlej 2-3 łyżki oleju, gdy będzie gorący, wrzuć wołowinę z warzywami. Smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, by mięso i warzywa nie przywarły do patelni.

5

Bulgogi są gotowe, gdy mięso skruszeje, a cały płyn z patelni odparuje. Koreańska wołowina najlepiej smakuje z ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki