Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki są bardzo zdrowe, ale potrafią też zaskoczyć wyrafinowanym smakiem. Nadają się nie tylko do gotowania czy duszenia – pyszne są surowe, pieczone, konserwowe, a nawet kiszone! Te ostatnie można wykorzystać na mnóstwo sposobów. Na szczególną uwagę smakoszy zasługuje rewelacyjny sok, który powstaje jako produkt uboczny. „Zapakuj” buraczki kiszone do słoików, a o ich wspaniałych walorach przekonasz się już za kilka dni.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 144
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4194
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 144
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4194
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Składniki
Umyj i obierz buraki ze skórki. Pokrój je w kostkę. Tak przygotowane umieść w wyparzonych słoikach (o łącznej pojemności około 2 l). Buraki warto przygotowywać do kiszenia w lateksowych rękawiczkach, ponieważ silnie farbują skórę.
Podziel równomiernie przyprawy pomiędzy słoiki z burakami. Do każdego włóż obrane, przekrojone na pół ząbki czosnku, liść laurowy (lub kawałek), ziele angielskie, trochę pieprzu.
Zagotuj wodę z solą. Przestudź. Zalej nią każdy ze słoików tak, by solanka całkowicie zakryła buraki. Jeśli wypływają nad powierzchnię, dociąż, np. wyparzonym kamieniem. Tak przygotowane słoiki zakręć nie całkiem szczelnie i ustaw w ocienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Po 3-4 dniach odkręć słoiki i usuń piane z powierzchni buraków. Zakręć ponownie na kilka dni. Buraki ukiszą się po około tygodniu. Wówczas dokręć szczelniej słoiki i odstaw w chłodne miejsce. Jeśli chcesz przedłużyć czas przydatności kiszonych buraków do spożycia, zapasteryzuj je.