Do góry

Dania główne Przepis na:

Burger z jajkiem sadzonym w środku

Burger z jajkiem sadzonym w środku

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1521

Dodano:

Odsłon: 552

Burger z sarniny w środku skrywa jajko z płynnym żółtkiem. Taki kotlet świetnie smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami jak i podany w bułce w formie hamburgera.

Składniki

  • na każdego burgera:
  • 250-300 g mielonej sarniny lub wołowiny
  • Sól morska
  • pieprz
  • jajko od szczęśliwej kury
  • szczypiorek, dymka lub drobno posiekany młody por
  • masło klarowane do smażenia
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Ręce zwilżamy olejem. Za pomocą praski do burgerów kształtujemy kotlet z wgłębieniem. W otwór wbijamy jajko, posypujemy je szczypiorkiem lub młodym porem. Jajko solimy i pieprzymy. Ostrożnie, by nie rozlać żółtka przykrywamy drugim kotletem. Szczelnie zlepiamy.
    Jeśli nie mamy specjalnej praski do nadziewania burgerów możemy użyć metalowej obręczy i ręcznie ukształtować kotlety.

    Na klarowanym maśle smażymy burgery. Najpierw obsmażamy je z obu stron przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 3-5 minut w zależności od grubości kotleta.

    Gotowe burgery możemy podawać w bułce w towarzystwie sałaty, pikli, cebuli i smażonego bekonu z sosem keczupowo-musztardowym lub jak tradycyjnego mielonego z sałatką i ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 listopada 2017 Qrka wodna, SUPER pomysł :D
Na pewno do zrobienie niebawem, tym bardziej, że "urządzonko" też jest ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 13 listopada 2017 Super!! A za jajko od szczesliwej kury nalezy Ci sie medal :-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń