Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć burgery przygotowuje się najczęściej z mięsa wołowego, wcale nie gorzej sprawdzi się w tej roli odpowiednio przyrządzone mięso drobiowe. Nie miel go – drobno posiekaj. Dodaj mu aromatu świeżymi ziołami (oregano, tymiankiem, natka pietruszki...). W ostateczności możesz zastąpić je łyżką ziół suszonych. Dzięki dodatkowi majonezu burgery z kurczaka będą bardziej soczyste. Nie musisz dodawać do nich żółtego sera, ale to świetny patent dla wielbicieli cheeseburgerów!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Składniki
Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli to konieczne, usuń z niego chrząstki, ścięgna błonki czy nadmiar tłuszczu. Pokrój filet na mniejsze kawałki, a następnie posiekaj drobno ostrym nożem.
Pokrój w niewielką kosteczkę ser żółty. Wybierz taki który zmięknie, ale nie roztopi się całkowicie podczas obróbki cieplnej.
Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij na maśle klarowanym.
Połącz w misce mięso, ser, cebulę, jajko, bułkę tartą, mąkę, majonez, zioła i pieprz ziołowy. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni (na średniej mocy palnika) masło klarowane. Na gorący tłuszcz nakładaj łyżką porcje masy mięsnej, formując z niej okrągłe kotlety. Po około 2-3 minutach ostrożnie przewróć na druga stronę (użyj płaskiej szpatułki). Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Usmażone burgery odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podawaj w zgrillowanej, chrupiącej bułce, z ulubionymi dodatkami.