Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na początku wyjaśnię nazwę dania, gdyż nie wiedziałam jak nazwać tę potrawę ;) Bur - od buraka, a kar - od kartofla i tak powstał burkar czyli ziemniaki zapiekane z burakami otulone włoskim dipem bazyliowo - musztardowym. Składniki proste i niepozorne, ale całość komponuje się bardzo smakowicie i niezwykle aromatycznie.
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 95
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2156
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 999
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 95
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2156
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 999
Składniki
Buraki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego i również skrapiamy olejem. Konieczność użycia dwóch naczyń związana jest z różnym czasem pieczenia buraków i ziemniaków. Buraki potrzebują go trochę więcej.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy naczynie z burakami. Po 20 minutach dodajemy naczynie z ziemniaczkami i pieczemy wszystko przez następne 45 minut. Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski dodajemy kilka łyżek dipu bazyliowo - musztardowego i dokładnie mieszamy. Porcje burkaru przekładamy na talerze. Obok kładziemy duży kleks dipu do maczania warzyw - wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Życzę smacznego! :)