Do góry

Dania główne Przepis na:

Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym

Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27466

Dodano:

Odsłon: 817

Na początku wyjaśnię nazwę dania, gdyż nie wiedziałam jak nazwać tę potrawę ;) Bur - od buraka, a kar - od kartofla i tak powstał burkar czyli ziemniaki zapiekane z burakami otulone włoskim dipem bazyliowo - musztardowym. Składniki proste i niepozorne, ale całość komponuje się bardzo smakowicie i niezwykle aromatycznie.

Składniki

  • 4 buraki czerwone
  • 6 ziemniaków
  • olej rzepakowy (zimno - tłoczony)
  • + dip bazyliowo - musztardowy (przepis w moich propozycjach)
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem.

  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego i również skrapiamy olejem.

    Konieczność użycia dwóch naczyń związana jest z różnym czasem pieczenia buraków i ziemniaków. Buraki potrzebują go trochę więcej.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy naczynie z burakami.
    Po 20 minutach dodajemy naczynie z ziemniaczkami i pieczemy wszystko przez następne 45 minut.

    Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski dodajemy kilka łyżek dipu bazyliowo - musztardowego i dokładnie mieszamy.

    Porcje burkaru przekładamy na talerze. Obok kładziemy duży kleks dipu do maczania warzyw - wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

    Życzę smacznego! :)



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 25 sierpnia 2014 Co za danie ?ech ,wygląda bardzo apetycznie skąd biorą Ci się te pomysły.Buraczki lubię ziemniaki także więc już wiem że mnie bardzo będzie to smakowało.Co do nazwy dania ,kilka razy czytałam i nawet się uśmiechnęłam pomyślałam w pierwszej kolejności ze to jakieś mięso bliżej mi nieznane.Na talerzu tak wygląda nie widać tak od razu że to ziemniaki i buraczki.Ale nazwa orginalna gratuluję i ciepło pozdrawiam bo u mnie już powiewa chłodem. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń