Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cannelloni z kurczakiem i ze szpinakiem"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5790
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 273
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5790
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 273
Składniki
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Obierz i posiekaj cebulę, włóż do garnka z 1-2 łyżkami oliwy. Podsmażaj ok. 8 minut, mieszając i dolewając odrobinę wody. Wmieszaj szpinak. Duś ok. 8 minut, a następnie wymieszaj musztardę i mąkę.
Stopniowo wlewaj mleko, aż uzyskasz kremowy sos. Zdejmij z ognia i dopraw.
Drobno pokrój kurczaka i włóż do sosu z listkami bazylii (łodyżki zachowaj). Dodaj połowę sera i wymieszaj.
Przełóż masę do foliowego woreczka z odciętym rogiem i napełniaj rurki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania.
Obierz czosnek, posiekaj razem z łodyżkami bazylii i przełóż do garnka, wlewając 1-2 łyżki oliwy. Podsmażaj czosnek, aż lekko się zezłoci.
Wsyp płatki chilli, dodaj pomidory z puszki, wlej połowę puszki wody, doprowadź całość do wrzenia i gotuj kilka minut. Dopraw sos i zalej nim makaron.
Potrząśnij naczyniem, by równomiernie rozprowadzić sos, posyp całość resztą startego cheddara i piecz ok. 30 mi- nut, aż wierzch się zezłoci, a środek będzie bulgotał.
Skrop oliwą i podawaj.
Czas przygotowania: ok. 70 minut, dla 6 osóbŹródło: Olivia