Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
[kluczowe informacje znajdują się pod historią] Carbonara powstała u schyłku II Wojny Światowej, podczas gdy stacjonujący amerykańscy żołnierze w stolicy Włoch połączyli najbardziej im znane składniki z makaronem. - jajko i bekon. Dla żołnierza najważniejsze jest aby mieć pełny żołądek i z racji tego, że wojsko nie dba o wygląd czy smak, carbonara przypominała bardziej jajecznicę z makaronem, niż wykwintny, pełen aromatów posiłek. PAMIĘTAJ, o używaniu najlepszej jakości składników. W przeciwnym razie carbonara wyjdzie jałowa i prawdopodobnie nie powtórzysz nigdy tego dania. Odpuść jajka i boczek z marketu ponieważ się do tego zwyczajnie nie nadają. Te rzeczy kup lepiej w zieleniaku i mięsnym. Przerabiałem wiele serów i zdecydowanie mogę polecić grana padano w kostce z biedronki marki GustoBello jeśli nie chcesz wydawać fortuny. Dodam że jest on bardziej aromatyczny niż połączenie pecorino oraz parmezanu
Farsze porobiony ( kapusta z grzybami a skład to kiszona kapusta suszone pod...
Odsłon: 66
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 59
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 864
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 6992
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 445
Farsze porobiony ( kapusta z grzybami a skład to kiszona kapusta suszone pod...
Odsłon: 66
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 59
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 864
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 6992
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 445
Składniki
Podczas oczekiwania na gotującą się wodę: 1. Zetrzyj na tarce ser/y. 2. Pokrój mięso w kostkę lub paski 3. Wbij do naczynia jedno całe jajko i 6 lub 7 dużych żółtek Moim zdaniem przewaga żółtek w carbonarze daje więcej smaku i sama konsystencja "sosu" jest lepsza.
Ugotuj dobry makaron spaghetti, aby był al dente.
W połowie czasu gotowania makaronu do startego sera dodaj trochę (2-3 łyżki) wrzącej wody, aby powstała papka. Nie przesadź z ilością wody - konsystencja musi być bardziej stała niż płynna
Do powstałej papki dodaj przygotowane jajka i porządnie wymieszaj całość. Następnie dodaj świeżo zmielony pieprz (ja używam kolorowego).
1. Odcedź makaron i na dużej patelni, na dużym ogniu podsmaż mięso bez użycia oleju itp.: -W przypadku boczku i pancetty - mięso należy zrumienić. -W przypadku guanciale - mięso można mocniej przysmażyć, aby z tłuszczu zrobiły się skwarki. 2. przełóż mięso na talerz i podaj na stół. 3. jeśli widzisz, że tłuszczu jest za dużo zetrzyj go. 4. zdejmij z ognia patelnię na krótką chwilę, aby zmniejszyć jej temperaturę
1. Obmyj makaron zimną wodą 2. Gdy woda ścieknie daj makaron na patelnię i chwilę go mieszaj, aby makaron przejął temperaturę patelni. 3. Dodaj do makaronu wcześniej przygotowaną zawiesinę z jajek sera i pieprzu. 4.włącz średni ogień i ciągle mieszaj całość aby "sos" się nie ściął. 5. mieszaj do czasu, aż ser się rozpuści, połączy z jajkiem i całość zgęstnieje i porządnie oblepi cały makaron. (lub do momentu, w którym widzisz, że "sos" zaczyna się ścinać)
Zdejmij z ognia patelnię, przełóż makaron na talerz, dodaj mięso i świeżo zmielony pieprz (według uznania) na całość zetrzyj ser. SMACZNEGO!