Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cebulowa zapiekanka w płaszczyku z boczku"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12387
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15532
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12387
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15532
Składniki
Cebulę obierz, grubo posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki zagnieć z 2 łyżkami cebuli oraz koncentratem pomidorowym. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Formę wyłóż plasterkami boczku, tak by środek naczynia był pusty, a końce boczku wystawały poza brzeg naczynia. Masę mięsną nałóż do naczynia.
Ziemniaki obierz, opłucz. Zetrzyj na grube wiórki, mocno odciśnij. Starte ziemniaki wymieszaj z pozostałą cebulą. Dodaj mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Połowę ziemniaków wyłóż na mięsną masę. Przykryj 5 plasterkami sera i rozsmaruj pozostałą masę ziemniaczaną. Zawiń końce boczku do środka. Lekko dociśnij.
Pozostały plasterek sera pokrój w paseczki. Przykryj nimi środek zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 40–45 minut. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki, udekoruj nimi gotową zapiekankę.
ok. 1 godziny i 15 minut. 1 porcja ok. 690 kcal.Źródło: Tina