Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ćevapčići z sałatką"
Składniki
<strong>:</strong>
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek, kumin, gałkę oraz curry, smaż chwilę. Do mięsa dodaj jajko, sok z cytryny, sól, miętę oraz przestudzoną cebulę i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt zbita, dodaj do niej kilka łyżek gazowanej wody. Wilgotną dłonią formuj cienkie kiełbaski długości ok. 12 cm i nadziej je wzdłuż na patyczki do szaszłyków. Ćevapčići przykryj folią, odstaw na godzinę. Po tym czasie upiecz je na grillu lub w piekarniku.
Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Ułóż na blasze, piecz 40-50 minut w temp. 200° C. Gorące włóż do torebki foliowej, zamknij i odłóż na 15 minut, następnie usuń skórki.
Olej wymieszaj z octem, solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i natką. Tak przygotowanym sosem polej paprykę, wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 630 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie