Do góry

Dania główne Przepis na:

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4794

Dodano:

Odsłon: 10988

Chaczapuri adżarskie to przepis z kuchni gruzińskiej. Drożdżowe łódeczki z serowym farszem. Chaczapuri adżarskie podaje się również z płynnym żółtkiem. Mam nadzieję, że się skusicie ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 15g świeżych drożdży
  • 3 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej typu bałkańskiego)
  • około 150 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • Sól
  • 5 łyżek oleju
  • Farsz:
  • około 500 g bundzu startego na tarce o grubych oczkach (może też być ser koryciński lub wymieszana pół na pół feta z mozarellą)
  • po jednym żółtku na łódeczkę (u mnie 6)
  • 50 g masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chaczapuri adżarskie

Przygotowanie

  1. Drożdże przekładamy do kubeczka i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy, aż drożdże staną się płynne. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy około 50 ml ciepłego mleka (mleko nie może być gorące!) i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć.

  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasta po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy je do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, ale tym razem tylko chwilkę. Dzielimy je na mniejsze kawałki (u mnie było ich 6). Każdy z nich spłaszczamy, zawijamy końce i sklejamy je formując łódeczkę (najlepiej oglądnąć na YouTube filmik jak to się robi ;) ). Do łódeczki wkładamy porcję sera. Tak samo postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.

  4. Łódeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, aż się zarumienią. Gotowe wyciągamy z piekarnika i do każdej z nich, na środek wbijamy żółtko (przed dodaniem żółtka można „poruszyć” ser tak żeby odchodził od boków, jednak nie jest to konieczne) i dodajemy kawałek masła. Zapiekamy jeszcze 2-3 minuty.

  5. Podajemy gorące w towarzystwie różnych dipów lub sosów np. z sosem czosnkowym, tzatzikami lub raitą miętową. U mnie w towarzystwie tzatzików po polsku.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 10 listopada 2017 Cudo <3 Uczyliśmy się normalnego chaczapuri...takiego jak pizza... ;) ale to wymiata <3 Na tarasie widokowym w Batumi, polecamy <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 listopada 2017 W sam raz przekąska na ... 13:27 w piątek xD
Pychotka, czasem coś tam się robi podobnego ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń