Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten miękki, nadziewany serem chleb jest narodowym daniem Gruzji. Gruzini zazwyczaj serwują chaczapuri na śniadanie lub delektują się nim w porze lunchu. Ten pieczony chlebek z farszem to tradycyjny sposób na powitanie przyjaciół i rodziny przy stole. Zastosowanie mąki chlebowej w tym przepisie sprawia, że ciasto jest łatwiejsze w obróbce, mniej podatne na rozdarcie i dobrze utrzymuje nawet bogate, ciężkie nadzienie.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24970
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24970
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 115
Składniki
Włóż wszystkie składniki na ciasto do misy malaksera i włącz program, by połączyć ze sobą wszystkie składniki i powstało gładkie, elastyczne ciasto. Możesz także zagnieść ciasto w klasyczny sposób, ręcznie. Z ciasta uformuj kulę i przełóż do dobrze naoliwionej misy, obracając masę tak, aby cała pokryła się olejem. Przykryj miskę ściereczką i pozwól ciastu wyrosnąć.
Przygotuj dużą blachę z piekarnika i wyłóż papierem do pieczenia (możesz także użyć dużego kamienia do pizzy). Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdy rozwałkuj na prostokąt, zawiń lekko i połącz boki (zwilż palce wodą, by ciasto łatwo się skleiło). Ciasto powinno przypominać łódkę. Umieść chlebki na blasze.
Na maśle podsmaż szpinak, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłącz ogień, wbij do szpinaku jajka i wymieszaj. Następnie wsyp starte sery i ponownie wymieszaj farsz. Wyłóż nadzienie do łódeczek. Wstaw blachę z chlebkami do pieca nagrzanego na 200°C na ok. 20 minut. Wyjmij chaczapuri z piekarnika, udekoruj pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Podawaj od razu.