Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego kucharza, Jamie''go Oliviera.
Chili con carne
Składniki
- cebule, 2 średnie
- czosnek, 2 ząbki
- marchew, 2 średnie
- papryka czerwona lub żółta, 2 duże
- czerwona fasola, 2 puszki
- Pomidory krojone, 2 puszki
- mięso mielone wołowe, 500g
- ocet balsamiczny (opcjonalnie), 2 łyżeczki
- mielone chili, 1 czubata łyżeczka
- mielony kmin, 1 czubata łyżeczka
- mielony cynamon, 1 czubata łyżeczka
- sól i pieprz, oliwa
Składniki
- cebule, 2 średnie
- czosnek, 2 ząbki
- marchew, 2 średnie
- papryka czerwona lub żółta, 2 duże
- czerwona fasola, 2 puszki
- Pomidory krojone, 2 puszki
- mięso mielone wołowe, 500g
- ocet balsamiczny (opcjonalnie), 2 łyżeczki
- mielone chili, 1 czubata łyżeczka
- mielony kmin, 1 czubata łyżeczka
- mielony cynamon, 1 czubata łyżeczka
- sól i pieprz, oliwa

Etapy przygotowania
Obierz i drobno posiekaj cebulę, marchew, czosnek i paprykę, wrzuć na rozgrzaną oliwę na dużą patelnię, Dodaj kmin, cynamon, chili, sól i pieprz, wymieszaj dokładnie. Smaż 7 minut często mieszając, aż warzywa zmiękną i nabiorą koloru.
Dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę, pomidory.
Dodaj mięso, oddzielając sklejone kawałki drewnianą łyżką. Napełnij pustą puszkę po pomidorach wodą, wlej na patelnię. Dodaj ocet balsamiczny i dopraw solą i pieprzem.
Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj pod lekko uchyloną przykrywką na małym ogniu około godziny, mieszając co jakiś czas.
Podaję chili z ryżem ugotowanym na sypko na bulionie, doskonale smakuje też z dużymi grzankami.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 110

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 397

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 167
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 110

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 397

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 167



Składniki
- cebule, 2 średnie
- czosnek, 2 ząbki
- marchew, 2 średnie
- papryka czerwona lub żółta, 2 duże
- czerwona fasola, 2 puszki
- Pomidory krojone, 2 puszki
- mięso mielone wołowe, 500g
- ocet balsamiczny (opcjonalnie), 2 łyżeczki
- mielone chili, 1 czubata łyżeczka
- mielony kmin, 1 czubata łyżeczka
- mielony cynamon, 1 czubata łyżeczka
- sól i pieprz, oliwa
Obierz i drobno posiekaj cebulę, marchew, czosnek i paprykę, wrzuć na rozgrzaną oliwę na dużą patelnię, Dodaj kmin, cynamon, chili, sól i pieprz, wymieszaj dokładnie. Smaż 7 minut często mieszając, aż warzywa zmiękną i nabiorą koloru.
Dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę, pomidory.
Dodaj mięso, oddzielając sklejone kawałki drewnianą łyżką. Napełnij pustą puszkę po pomidorach wodą, wlej na patelnię. Dodaj ocet balsamiczny i dopraw solą i pieprzem.
Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj pod lekko uchyloną przykrywką na małym ogniu około godziny, mieszając co jakiś czas.
Podaję chili z ryżem ugotowanym na sypko na bulionie, doskonale smakuje też z dużymi grzankami.
Uważaj Wiolciu, dość mocno ostre! Ale bez przesady :)
Mmmm..........super przepis, muszę koniecznie wypróbować :0