Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachęcona smakiem zupy meksykańskiej postanowiłam przyrządzić słynne chili con carne, a raczej – chili sin carne, bo to jest chili bez mięsa. Przejrzałam kilka przepisów w Internecie (linki umieściłam hurtem na końcu), po czym postanowiłam skonstruować własny przepis. I wyszło z tego pyszne chili sin carne, aromatyczne bezmięsne danie w stylu kuchni tex-mex. Trochę ostre, ale bez przesady, bo J. nie lubi bardzo palących potraw. Więc moje chili jest tylko lekko ostre, tak w sam raz dla nas. Jeśli lubisz ostrrro - dodaj więcej ostrego chili.
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 974
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 164
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 139
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14962
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 974
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 164
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 139
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14962
Składniki
Cebulę obierz z łusek i pokrój w drobną kostkę. Soczewicę opłucz na sitku i odsącz z nadmiaru wilgoci. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem, ja użyłam garnka żeliwnego) rozgrzej olej, podsmaż na nim do białości posiekaną cebulę i dorzuć soczewicę.
Mieszając smaż przez 2-3 minuty, po czym dodaj czosnek drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę, pokrojoną marchewkę oraz wszystkie przyprawy. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, a gdy czosnek zacznie intensywnie pachnieć – wlej bulion. Przykryj i gotuj przez jakieś 25-30 minut.
Gdy soczewica się gotuje, umyj, pozbaw pestek i pokrój w kostkę czerwoną paprykę, podobnie rozdrobnij suszone pomidory osączone z oleju (ale oleju nie wylewaj!). Odcedź i opłucz na sitku fasolę z puszki, odcedź też kukurydzę. Wszystkie te składniki dodaj do garnka z soczewicą. Dorzuć też świeżo mielony pieprz oraz sól. Podgrzej i gotuj potrawę przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Teraz dodaj przecier/passatę z pomidorów i gotuj wszystko jeszcze przez 15 minut. Sprawdź smak – czy nie trzeba dodać soli albo ostrości, dopraw danie w razie potrzeby.
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy (opcjonalnie), wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty, do połączenia smaków.
Gotowe danie przełóż do miseczki i posyp posiekaną zieleniną. Dobrze komponuje się z tortillą, ryżem, podsmażoną polentą, świeżym pieczywem. Możesz położyć na wierzchu kilka plasterków awokado albo kleks jogurtu czy kwaśnej śmietany. Albo możesz posypać gorące chili sin carne tartym serem – np. mozzarellą lub cheddarem. Możesz całość skropić sokiem z limonki. Jeśli chodzi o dodatki – tu panuje niemal pełna dowolność. No i możesz podać potrawę bez dodatków – bez nich chili też jest bardzo smaczne!
Samo w sobie chili sin carne jest bezglutenowe i wegańskie, dopiero dodatki mogą zmienić ten stan. A o dodatkach każdy decyduje sam. Takie chili to potrawa idealna na zimę, chłodną wiosnę lub jesień – to dlatego, że syci i cudownie rozgrzewa. Może nawet dałoby się je przygotować w kociołku nad ogniskiem? Kto wie, może warto spróbować...