Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili sin carne z soczewicą

Przepis dnia 2021-11-24
Chili sin carne z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 452 Ocena: 6033

Dodano:

Odsłon: 1993

Zachęcona smakiem zupy meksykańskiej postanowiłam przyrządzić słynne chili con carne, a raczej – chili sin carne, bo to jest chili bez mięsa. Przejrzałam kilka przepisów w Internecie (linki umieściłam hurtem na końcu), po czym postanowiłam skonstruować własny przepis. I wyszło z tego pyszne chili sin carne, aromatyczne bezmięsne danie w stylu kuchni tex-mex. Trochę ostre, ale bez przesady, bo J. nie lubi bardzo palących potraw. Więc moje chili jest tylko lekko ostre, tak w sam raz dla nas. Jeśli lubisz ostrrro - dodaj więcej ostrego chili.

Składniki

  • 2/3 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 łyżki dowolnego oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: po 2 łyżeczki papryki w proszku, mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano oraz – na początek – 1/3 łyżeczki chil
  • 500 ml bulionu z warzyw
  • 1 strąk czerwonej papryki (opcjonalnie można użyć innego koloru)
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju (suszone pomidory dodają tak potrzebnego smaku umami)
  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli (oczywiście – można użyć świeżo ugotowanej fasoli zamiast puszki)
  • 1 puszka kukurydzy
  • około 400-500 ml domowego przecieru pomidorowego lub kupnej passaty
  • opcjonalnie – 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego (albo ta najmniejsza puszeczka)
  • pieprz i sól do smaku
  • dodatki – opcjonalnie do wyboru: tarta mozzarella albo cheddar, kawałki awokado, jogurt lub kwaśna śmietana, świeża kolendra lub
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chili sin carne z soczewicą

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz z łusek i pokrój w drobną kostkę. Soczewicę opłucz na sitku i odsącz z nadmiaru wilgoci. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem, ja użyłam garnka żeliwnego) rozgrzej olej, podsmaż na nim do białości posiekaną cebulę i dorzuć soczewicę.

  2. Mieszając smaż przez 2-3 minuty, po czym dodaj czosnek drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę, pokrojoną marchewkę oraz wszystkie przyprawy. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, a gdy czosnek zacznie intensywnie pachnieć – wlej bulion. Przykryj i gotuj przez jakieś 25-30 minut.

  3. Gdy soczewica się gotuje, umyj, pozbaw pestek i pokrój w kostkę czerwoną paprykę, podobnie rozdrobnij suszone pomidory osączone z oleju (ale oleju nie wylewaj!). Odcedź i opłucz na sitku fasolę z puszki, odcedź też kukurydzę. Wszystkie te składniki dodaj do garnka z soczewicą. Dorzuć też świeżo mielony pieprz oraz sól. Podgrzej i gotuj potrawę przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Teraz dodaj przecier/passatę z pomidorów i gotuj wszystko jeszcze przez 15 minut. Sprawdź smak – czy nie trzeba dodać soli albo ostrości, dopraw danie w razie potrzeby.

  5. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy (opcjonalnie), wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty, do połączenia smaków.

  6. Gotowe danie przełóż do miseczki i posyp posiekaną zieleniną. Dobrze komponuje się z tortillą, ryżem, podsmażoną polentą, świeżym pieczywem. Możesz położyć na wierzchu kilka plasterków awokado albo kleks jogurtu czy kwaśnej śmietany. Albo możesz posypać gorące chili sin carne tartym serem – np. mozzarellą lub cheddarem. Możesz całość skropić sokiem z limonki. Jeśli chodzi o dodatki – tu panuje niemal pełna dowolność. No i możesz podać potrawę bez dodatków – bez nich chili też jest bardzo smaczne!

  7. Samo w sobie chili sin carne jest bezglutenowe i wegańskie, dopiero dodatki mogą zmienić ten stan. A o dodatkach każdy decyduje sam. Takie chili to potrawa idealna na zimę, chłodną wiosnę lub jesień – to dlatego, że syci i cudownie rozgrzewa. Może nawet dałoby się je przygotować w kociołku nad ogniskiem? Kto wie, może warto spróbować...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń