Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik botwinkowy"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Przepis przysłał Mateusz Rosadziński z Poznania
Botwinkę oczyść, opłucz, pokrój w drobną kostkę. Do rondla wlej pół litra wody, dodaj kostkę warzywną, rozpuść. Wrzuć botwinę, gotuj 10-15 min do miękkości. Pod koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj, ostudź.
Ogórki umyj, rzodkiewki oczyść, razem zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koperek, natkę i szczypiorek umyj, osusz, posiekaj.
Do przestudzonej botwinki dodaj ogórki i rzodkiewki, wsyp koperek, natkę i szczypiorek, wlej jogurt naturalny i kefir, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i piep rzem. Schłodź. Chłodnik podawaj z jajkami na twardo.
Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,50 złŹródło: Chwila dla Ciebie