Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik litewski z dodatkiem świeżego ogórka"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Sposób przygotowania: 1.Botwinkę oczyść, opłucz, osusz. Buraczki cieniutko obierz i pokrój w słupki. Liście oraz łodygi grubo posiekaj.
Botwinkę włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko ją przykrywał. Dodaj sól do smaku i gotuj około 5 min. Zakwaś sokiem z cytryny, odstaw do wystudzenia. Maślankę wymieszaj z 2/3 szkl. śmietany. Połącz z zimną botwinką wraz z wywarem. Ogórek umyj, pokrój w kosteczkę, domieszaj do chłodnika.
Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz cukrem, solą i pieprzem. Mocno schłodź w lodówce. Przed podaniem rozlej do szklanych miseczek, każdą porcję udekoruj gałązkami koperku oraz kleksami z pozostałej śmietany.Źródło: Tina