Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik litewski z dodatkiem świeżego ogórka"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5630
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 242
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5630
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 242
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Składniki
Sposób przygotowania: 1.Botwinkę oczyść, opłucz, osusz. Buraczki cieniutko obierz i pokrój w słupki. Liście oraz łodygi grubo posiekaj.
Botwinkę włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko ją przykrywał. Dodaj sól do smaku i gotuj około 5 min. Zakwaś sokiem z cytryny, odstaw do wystudzenia. Maślankę wymieszaj z 2/3 szkl. śmietany. Połącz z zimną botwinką wraz z wywarem. Ogórek umyj, pokrój w kosteczkę, domieszaj do chłodnika.
Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz cukrem, solą i pieprzem. Mocno schłodź w lodówce. Przed podaniem rozlej do szklanych miseczek, każdą porcję udekoruj gałązkami koperku oraz kleksami z pozostałej śmietany.Źródło: Tina