Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chłodnik ze szczawiem i szpinakiem"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 103
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31256
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 103
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31256
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Składniki
Szpinak oraz szczaw przebierz i usuń twarde łodyżki. Dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie sparz wrzątkiem, odcedź i dobrze osącz na sicie. Gdy przestygnie, posiekaj na bardzo drobne kawałki, a jeszcze lepiej zmiksuj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szpinak oraz szczaw i podsmaż. Wystudź.
Zsiadłe mleko roztrzep widelcem lub trzepaczką (będzie miało gładszą konsystencję). Koperek i szczypiorek opłucz, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. Część posiekanego koperku odłóż do dekoracji. Ogórek umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Do zsiadłego mleka dodaj przestudzony szczaw ze szpinakiem, posiekany szczypiorek, koperek, ogórek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem chłodnik przelej do miseczek. Każdą porcję posyp posiekanym koperkiem.
Rada: Smakiem szczawiu możesz cieszyć się także zimą. Umyty szczaw posiekaj, zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Włóż do słoików, ugnieć i lekko posól. Pasteryzuj 15 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 min Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie