Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące faworki z kurczaka"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 743
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1789
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 262
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 743
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1789
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 262
Składniki
Mięso myjemy, tniemy na dość cienkie płaty. Kroimy w prostokąty. Nacieramy solą i pieprzem.
Przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir starty na drobnej tarce i paprykę mieszamy z miodem, sosem sojowym i winem. Wrzucamy kawałki kurczaka i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Po wyjęciu i osączeniu mięsa z marynaty każdy kawałek nacinamy w środku wzdłuż. Przez nacięcie przewlekamy mięso tak, jak się robi faworki.
Faworki prószymy mąką. Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz, smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty kolor.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 146 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 17 gŹródło: Rewia