Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące kanapki z kurczakiem"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1000
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1000
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Składniki
Pierś kurczaka opłucz starannie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na małe kawałki. Obsmaż je na 1-2 łyżkach oleju. Cebule obierz, poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Dodaj razem z cebulą do mięsa.
Zawartość patelni ogrzewaj jeszcze kilka minut. Wsyp po sporej szczypcie soli i pieprzu oraz słodką paprykę. Wymieszaj, odstaw z ognia.
Pomidory opłucz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Możesz też wcześniej sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Miąższ drobno posiekaj, dodaj do mięsa na patelni. Ponownie podgrzewaj, a po kilku minutach zalej kremówką.
Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Posiekaj je drobno i dodaj do mięsa w sosie. Wymieszaj, ogrzewaj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Chleb umieść na blasze do pieczenia. Rozłóż na nim potrawkę z kurczaka. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Zapiekaj, aż ser się rozpuści (5-8 minut).Źródło: Świat kobiety