Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrusty poznańskie - smażony ser po wielkopolsku"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12497
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1409
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13484
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5696
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12497
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1409
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13484
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5696
Składniki
Rozgnieć widelcem ser, wymieszaj z żółtkami, mąką, cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Posiekaj orzechy i migdały, sparz wrzątkiem rodzynki. Dodaj do masy.
Uformuj łyżką wrzecionowate chruściki wielkości knedli. Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Smaż chruściki, aż zyskają złocisty kolor.
Przetrzyj przez sitko dżem. Obierz kiwi. Pokrój je w półplasterki, nektarynki – w cząstki. Posyp chrusty owocami i pestkami słonecznika, podawaj z dżemem.
Dobrze rozgrzej olej, zanim zaczniesz wrzucać do niego chruściki. Sprawdź to, wrzucając odrobinę ciasta – powinno od razu zacząć się smażyć. Jeśli będzie za zimny, ciasteczka wchłoną za dużo tłuszczu.
Dla 6 osób, czas 60 min, 4 zł porcja, 348 kcal.Źródło: Olivia