Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrusty poznańskie - smażony ser po wielkopolsku"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Rozgnieć widelcem ser, wymieszaj z żółtkami, mąką, cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Posiekaj orzechy i migdały, sparz wrzątkiem rodzynki. Dodaj do masy.
Uformuj łyżką wrzecionowate chruściki wielkości knedli. Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Smaż chruściki, aż zyskają złocisty kolor.
Przetrzyj przez sitko dżem. Obierz kiwi. Pokrój je w półplasterki, nektarynki – w cząstki. Posyp chrusty owocami i pestkami słonecznika, podawaj z dżemem.
Dobrze rozgrzej olej, zanim zaczniesz wrzucać do niego chruściki. Sprawdź to, wrzucając odrobinę ciasta – powinno od razu zacząć się smażyć. Jeśli będzie za zimny, ciasteczka wchłoną za dużo tłuszczu.
Dla 6 osób, czas 60 min, 4 zł porcja, 348 kcal.Źródło: Olivia