Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim pierwszym artykule zawarłam ogólne zasady przyrządzania ciast. Dzisiaj przedstawiam sposób przygotowania ciast drożdżowych. Z ciasta drożdżowego wyrabia się różnego rodzaju słodkie i słone wypieki takie jak: bułki, rogaliki, strucle, placki z kruszonką, marmoladą i owocami, babki zwykłe, parzone, kulebiaki, paszteciki, pizze i inne wyroby. Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, mleko lub woda, drożdże. Dodatki to: jaja, cukier, tłuszcz, preparaty zapachowe i bakalie lub nadzienie. Środkiem spulchniającym ciast drożdżowych są drożdże. Ciasto drożdżowe można zrobić na dwa sposoby. Możemy wymieszać całość mąki z pozostałymi składnikami, pozostawić ciasto do wyrośnięcia i upiec. Sposób ten zaoszczędza nam czas i ma zastosowanie w pieczeniu: bułek lub placków w skład których wchodzi mało składników dodatkowych. Zdecydowanie polecam drugi sposób. Oto czynności których należy w nim przestrzegać: • Przygotowanie formy: wymycie, wysuszenie, nasmarowanie tłuszczem • Wymycie bakalii, przebranie, sparzenie, rozdrobnienie i oprószenie mąką • Przygotowanie rozczynu drożdżowego: roztarcie drożdży z niewielką ilością cukru, mąki i wodą lub mlekiem. Konsystencja rozczynu powinna być zbliżona do gęstej śmietany • Pozostawienie rozczynu w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tj. do dwukrotnego powiększenia swojej objętości • Przesianie mąki i umieszczenie jej w naczyniu, w którym ciasto będzie wyrabiane • Połączenie mąki z rozczynem, płynem, jajami i cukrem • Dokładne wyrobienie ciasta ręką lub za pomocą robota kuchennego • Dodanie do wyrobionego ciasta stopionego i ciepłego (nie gorącego ) tłuszczu • Ponowne wyrabianie ciasta do czasu, aż zacznie odstawać od ręki i od brzegów naczynia • Dodanie do ciasta substancji zapachowych i bakalii • Przykrycie ciasta czystą ściereczką i pozostawienie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość • Wypełnienie formy ciastem do 1/3 – 1/2 jej wysokości • Pozostawienie ciasta w formie na ok. 20 minut do dalszego wyrośnięcia • Pieczenie ciasta ( w zależności od wielkości wyrobu ) w temperaturze od 150 – 180 stopni i w czasie od 20 – 60 minut • Wyjęcie upieczonego i ostudzonego ciasta z formy, ewentualne polukrowanie lub posypanie go cukrem pudrem
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 577
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1546
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27691
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 3556
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 577
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1546
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27691
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 3556
Składniki