Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to treściwe, bogate i pełne smaku danie kuchni wegańskiej, które jest też niesamowicie proste w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników i 30 minut, by wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny. Ciecierzycę możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa, makaronu czy ziemniaków.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 14610
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9440
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2031
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4038
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 614
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 297
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 14610
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9440
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2031
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4038
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 614
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 297
Składniki
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj całość przez kolejną minutę.
Dodaj pomidory z puszki, passatę i przyprawy. Doprowadź mieszankę do wrzenia, a następnie dołóż ciecierzycę.
Gotuj danie na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, by zapobiec przywieraniu składników do dna.
Zdejmij potrawę z ognia i wmieszaj łyżeczkę miodu. Ewentualnie dopraw większą ilością soli i pieprzu.
Ciecierzycę w sosie pomidorowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Dekoruj siekanym szczypiorkiem.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w garnku, piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Jeśli mieszanka stanie się zbyt gęsta, dodaj do niej łyżkę wody w trakcie podgrzewania.