Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite połączenie ciecierzycy czyli tzw. włoskiego grochu z kawałkami kurczaka i pomidorami. Danie jest zdrowe, pożywne, doda nam energii i dostarczy mnóstwo wartości odżywczych m.in. białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez 12 godzin (1 szklankę cieciorki zalewamy 3 szklankami wody). Po namoczeniu gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z moczenia przez około 45 minut z dodatkiem łyżeczki masła. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, doprawione solą oraz pieprzem i chwilę razem przesmażamy.
Podsmażoną cebulkę i kurczaka zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, słodką paprykę, pieprz cayenne, 1 łyżeczkę cukru brzozowego i dusimy całość przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Ugotowaną cieciorkę dodajemy do sosu z kurczakiem, dokładnie mieszamy, zagotowujemy i gotowe! Danie podajemy z dodatkiem świeżych ziół - kolendry, bazylii lub natki pietruszki.
Życzę smaczego! :)
Przepis dnia
zdrowsze i mniej kaloryczne niż "tradycyjne" orzeszki... Z zewnątrz chrupiące...
Odsłon: 29338
Ciecierzyca po bretońsku-danie takie jak fasolka po bretońsku tylko zamiast f...
Odsłon: 1652
Kiedy nachodzi mnie ochota na małą przekąskę, nie sięgam po chipsy czy palusz...
Odsłon: 3798
Składniki
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez 12 godzin (1 szklankę cieciorki zalewamy 3 szklankami wody). Po namoczeniu gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z moczenia przez około 45 minut z dodatkiem łyżeczki masła. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, doprawione solą oraz pieprzem i chwilę razem przesmażamy.
Podsmażoną cebulkę i kurczaka zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, słodką paprykę, pieprz cayenne, 1 łyżeczkę cukru brzozowego i dusimy całość przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Ugotowaną cieciorkę dodajemy do sosu z kurczakiem, dokładnie mieszamy, zagotowujemy i gotowe! Danie podajemy z dodatkiem świeżych ziół - kolendry, bazylii lub natki pietruszki.
Życzę smaczego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotleciki po bałkańsku
Dania główne
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
Dania główne
Burgery rybne
Dania główne
Kurczak zawijany w roladę
Kotleciki po bałkańsku
Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, le...
Odsłon: 1297
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią, z dodatkiem warzyw staje się szyb...
Odsłon: 71