Do góry

Dania główne Przepis na:

Cielęcina w potrawce

Cielęcina w potrawce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 75

Przepis wart wypróbowania: "Cielęcina w potrawce"

Składniki

  • 70 dag cielęciny bez kości
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • kalarepa lub cukinia
  • seler
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • goździk
  • cytryna
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz, zalej wrzątkiem, gotuj. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i zrumienioną na łyżce masła. Dodaj liść laurowy, ziele, goździk. Gotuj 40 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler i kalarepę, gotuj jeszcze 10 minut. Mięso wyjmij z wywaru, poczekaj aż ostygnie, pokrój je w kostkę, wrzuć do wywaru i warzyw.

  2. Cytrynę sparz, skórkę zetrzyj, sok wyciśnij. Mąkę przesmaż na pozostałym maśle, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wlej kilka łyżek wywaru, dodaj sok i skórkę z cytryny, wlej wszystko do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, dokładnie wymieszaj, duś jeszcze 15 minut.

  3. CZAS: około 80 minut

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń