Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Charakterystyczny dość ostry zapach tego dania nieodłącznie kojarzy mi się z wybrzeżem Hiszpanii. Cimi Tomba jest tradycyjnym daniem Tossa de Mar pięknego miasteczka na Costa Brava. Tradycyjnie danie to było przyrządzane przez rybaków z tego co mieli pod ręką natomiast współcześnie jest niemal flagowym daniem każdej restauracji. W miasteczku raz w roku odbywa się nawet festiwal kulinarny całkowicie poświęcony temu daniu. Samo wykonanie dania jest banalnie proste i nie wymaga ani posiadania specjalnych akcesoriów ani też wyjątkowych umiejętności kulinarnych dlatego może być fantastycznym urozmaiceniem piątkowych obiadów gdyż w swoim składzie nie posiada mięsa.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2526
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 215
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2526
Składniki
Wybierz naczynie najlepiej głęboką patelnię lub brytfannę. Na samym końcu wszystkie składniki trzeba połączyć w naczyniu więc dobrze oceń wielkość potrzebnego Ci naczynia. Podsmaż na oliwie cebulę dodaj szczyptę soli, szczyptę szafranu oraz chili jak cebula się zeszkli dodaj ziemniaki chwilę podsmaż razem następnie zalej lampką wina i bulionem. Duś pod przykryciem. Ok 20 min.
W czasie kiedy ziemniaki się duszą. Pokrój rybę na kawałki ja lubię jak są mniej więcej takiej wielkości jak kawałki ziemniaków. Przygotowane kawałki panieruj w posolonej mące i podsmaż na patelni z odrobiną oleju.
Z czosnku, oliwy, soku z cytryny oraz soli przygotuj aioli. Najlepiej ½ szklanki oliwy z oliwek zblendować z czosnkiem ½ główki i doprawić solą oraz sokiem z cytryny do smaku.
Ostatnim krokiem i zasadniczo najważniejszym jest połączenie wszystkich składników. Do brytfanny w której udusiły się ziemniaki (warto sprawdzić uprzednio czy są miękkie) dodaj rybę należy ją chwilę potrzymać jeszcze na ogniu aby ryba nabrała temperatury. Po kilku minutach wyłącz ogień pod naczyniem i dodaj aioli. Dodaj na początek tylko część a resztę sosu np. podaj opcjonalnie dla chętnych lub dołóż gdyby okazało się za mało. Danie i tak będzie mocno czosnkowe i aromatyczne. A teraz najważniejsze przykryj naczynie z całą zawartością i dwa razy wstrząśnij na tyle mocno aby wymieszać wszystkie składniki i na tyle delikatnie aby nie zrobić z dania mamałygi. Smacznego!!!