Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite danie dla wszystkich miłośników dziczyzny. Danie to pozwoli zaspokoić gusta nawet największych smakoszy.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1616
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 689
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1616
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 689
Składniki
Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Ułóż w dużym płytkim naczyniu, zalej winem. Cebule obierz, pokrój w plastry i obłóż mięso. Do marynaty dodaj pieprz, ziele i jałowiec. Całość przykryj, odstaw do lodówki na co najmniej 6-8 godzin (jeszcze lepszą pieczeń uzyskasz marynując zająca przez całą noc, a nawet 48 godzin). Przygotowane mięso osusz, naszpikuj wąskimi słupkami słoniny. W tym celu w kilku miejscach przekłuj combry wąskim nożem lub specjalnym szpikulcem, a przez powstałe otwory przeciągnij paski słoniny (nie będzie się "mazać" jeśli wcześniej zmrozisz ją w zamrażalniku).
Mięso przełóż do żaroodpornej formy, za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj oliwą, piecz ok. 45 minut w temp. 200°C. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewaj mięso marynatą. Upieczone combry wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową. Sos z pieczenia mięsa przelej na patelnię. Dodaj koniak, dokładnie wymieszaj. Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę, wyciśnij sok.
Fileciki anchois i kapary drobno posiekaj, połącz ze śmietaną. Dodaj sok i skórkę cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Doprawioną śmietanę dolej do sosu, wymieszaj, podgrzej. Mięso ostrożnie pokrój w ukośne plastry, polej częścią sosu, resztę podawaj osobno. Doskonałym dodatkiem będą gotowane warzywa i zapiekane rozetki z puree ziemniaczanego (tzw. ziemniaki księżnej).