Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite danie dla wszystkich miłośników dziczyzny. Danie to pozwoli zaspokoić gusta nawet największych smakoszy.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
Składniki
Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Ułóż w dużym płytkim naczyniu, zalej winem. Cebule obierz, pokrój w plastry i obłóż mięso. Do marynaty dodaj pieprz, ziele i jałowiec. Całość przykryj, odstaw do lodówki na co najmniej 6-8 godzin (jeszcze lepszą pieczeń uzyskasz marynując zająca przez całą noc, a nawet 48 godzin). Przygotowane mięso osusz, naszpikuj wąskimi słupkami słoniny. W tym celu w kilku miejscach przekłuj combry wąskim nożem lub specjalnym szpikulcem, a przez powstałe otwory przeciągnij paski słoniny (nie będzie się "mazać" jeśli wcześniej zmrozisz ją w zamrażalniku).
Mięso przełóż do żaroodpornej formy, za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj oliwą, piecz ok. 45 minut w temp. 200°C. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewaj mięso marynatą. Upieczone combry wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową. Sos z pieczenia mięsa przelej na patelnię. Dodaj koniak, dokładnie wymieszaj. Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę, wyciśnij sok.
Fileciki anchois i kapary drobno posiekaj, połącz ze śmietaną. Dodaj sok i skórkę cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Doprawioną śmietanę dolej do sosu, wymieszaj, podgrzej. Mięso ostrożnie pokrój w ukośne plastry, polej częścią sosu, resztę podawaj osobno. Doskonałym dodatkiem będą gotowane warzywa i zapiekane rozetki z puree ziemniaczanego (tzw. ziemniaki księżnej).